НОВИНИ

"Възраждане" сезира КС по повод референдума срещу еврото

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:19, 14.07.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Възраждане" сезира Конституционния съд заради отхвърления референдум срещу еврото, за който формацията им събра над 600 000 подписа, от които над 400 000 уважени след проверка. Народното събрание отхвърли референдума с мотив, че противоречи на Конституцията и нарушава международни договори, като този за приемането ни в Европа.

Подкрепа за събирането на 48 подписа, нужни за сезирането, са дали депутатите от ИТН и независимият депутат Радостин Василев. БСП, които подкрепиха референдума, са отказали да подпишат.

"Считаме, че е редно Конституционният съд, като най-висша инстанция, която защитава справедливостта и Конституцията в България, да се произнесе дали българският народ трябва да бъде питан. Все пак, нека да оставим съдиите от КС сами да решат дали искането ни е основателно или не. Ако те се произнесат в обратен смисъл, ние ще преценим какви са последващите ни действия", коментира заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров.

"БСП, въпреки че говорихме с тях няколко пъти, първоначално казаха, че ще си помислят, след което категорично отказаха да подпишат. Дори и един човек от тях да подпише знаково жалбата", заяви Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юни е отчетен като най-горещия месец в историята на измерванията
Юни е отчетен като най-горещия месец в историята на измерванията
Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?
Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?