НОВИНИ

Изслушаха двамата кандидати за управител на БНБ в бюджетната комисия (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:11, 14.07.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетната комисия към парламента изслуша двамата останали кандидати за поста управител на БНБ - досегашният гуверньор Димитър Радев и кандидатът на "Възраждане" Любомир Христов.

И двамата представиха концепции според които България трябва да бъде приета в Еврозоната, но докато Радев иска това да стане максимално бързо, Христов смята, че трябва да се изчака. От БСП оттеглиха своя кандидат за поста, защото смятат, че изборът е предначертан.

Само ден преди да се навършат осем години от избора му за управител на БНБ, Димитър Радев представи своето виждане за по-бързо присъединяване към еврозоната.

"Това, което ме мотивира в голяма степен, е силно изразената и широка политическа подкрепа да довършим това, което сме започнали. Ние сме на 95-ия метър по отношение на еврозоната. Сега отваряме дискусии, които сме ги водили, това ли трябва да правим на този 95 метър?"

Снимки: Десислава Кулелиева

Радев е издигнат от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ. Той е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992 - 2001 г. неколкоратно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ. Ако бъде избран за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият БНБ.

Кандидатът на "Възраждане" Любомир Христов също е известно име във финансовите среди. Доктор по икономика от УНСС, бивш главен икономист на БНБ, заемал различни постове в МВФ. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар и е работил в сферата на финансовите консултации.

"Мястото на България е в еврозоната, но присъединяването към 1 януари 2025 година би било преждевременно, защото създава неоправдани рискове със съмнителни ползи", заяви той.

По думите на Христов българските доходи все още са на нива под 50% от европейските и затова страната ни не е подготвена.

"Ако утре България приеме еврото, лихвите по съществуващите ипотеки ще се вдигнат, защото лихвите по еврокредитите са по високи отколкото тези в левове, това е", каза Христов.

Както и Димитър Радев, така и Любомир Христов не одобряват идеята левът и еврото да бъдат използвани като паралелни валути преди влизането ни в еврозоната.

"Решение на проблем, който нямаме. Решение в търсене на проблем. Известно е паралелното използване на две валути, прави се само тогава когато местната валута напълно колабира. В България, слава богу, не е такава ситуацията", коментира Любомир Христов.

По време на изслушването Димитър Радев обърна внимание и на паричната политика, която БНБ провежда, за да овладява инфлацията, доколкото има инструменти с оглед на валутния борд.

"Много е важно как се синхронизират паричната и фискалната политика - колкото по-голяма е експанзията по линията на фиска, толкова по-високо трябва да е натягането по наша линия".

Преди изслушването на двамата кандидати БСП оттеглиха своята кандидатура, защото счетоха, че изборът е предначертан и Димитър Радев ще бъде избран за втори мандат.

"Не желаем да бъдем смокинов лист и да легитимираме задкулисието, което в момента пренарежда държавата и я овладява отново", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Парламентът трябва да избере нов управител на БНБ във вторник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол ще се проведе в София през септември
Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол ще се проведе в София през септември
Бразилски защитник с немски паспорт пристигна в Ботев Враца
Бразилски защитник с немски паспорт пристигна в Ботев Враца