НОВИНИ

ГДБОП разби престъпна група, набирала донори на кръв срещу заплащане

Операцията е проведена на територията на Русе под ръководството на прокуратурата ​

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 05.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
гдбоп разби престъпна група набирала донори кръв заплащане
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, която подбирала и привличала донори на кръв. Операцията е проведена на територията на Русе под ръководството на прокуратурата.

Действията на служителите от ГДБОП стартирали след получена информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума. След осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор.

Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема, организираната група „работела“ с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление. През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса.

Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Минчев и Павлин Иванов със силен мач при победа на Сибиу
Йордан Минчев и Павлин Иванов със силен мач при победа на Сибиу
Най-малко десет души загинаха при опустошително наводнение в Индия
Най-малко десет души загинаха при опустошително наводнение в Индия