НОВИНИ

Георги Иванов: Ако някой смята, че БФС може да построи нов национален стадион, значи се е объркал

Правим всичко възможно, за да развиваме футбола, да развиваме инфраструктурата, но ни трябва помощ, отбеляза още бившият футболист

георги иванов върши работата сменен
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:12, 06.09.2024
Чете се за: 08:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов изказа благодарност и похвали за себераздаването футболистите и треньорите от националния отбор за представянето им снощи. България имаше превъзходство в големи моменти от срещата с Беларус, която се игра в унгарския град Залаегерсег, но в крайна сметка първата среща от група С3 на турнира Лига на Нациите завърши 0:0.

"Аз мога да поздравя треньорите и отбора, че дадоха всичко от себе си за победата. Имахме ситуации, които не успяхме да реализираме, за да победим, но в крайна сметка нито е моя работа, нито имам желание спортно-технически неща".

Предстои мач със Северна Ирландия в неделя, който е номер 2 и за двата тима. Ирландците снощи се наложиха с 2:0 над Люксембург и идват в Пловдив като лидери в групата. Стадион "Христо Ботев" имаше проблеми с тревната настилка, но вече този казус е решен.

"Още преди две седмици имахме уверението от хората, които поддържат стадиона на Ботев, че теренът ще бъде в перфектно състояние. Знаете, че техните проблеми, те си ги имат заради козирките. Но пък в крайна сметка информациите, които изизаха, че ще местим мача в Разград, не отговарят на истината. То не беше възможно, защото ние още преди три месеца сме обявили стадиона за домакинството пред УЕФА".

На питане дали мачът ще бъде по-специален за него, тъй като Пловдив е негов роден град, лидерът на българския футбол отговори: "По-специален не бих казал. За мене всички мачове на националния отбор са специални, както беше и вчера. Дадоха футболистите всички възможно, както и треньорският екип. Но някой път има такива моменти. Надявам се в неделя всички в България да се радваме".

Президентът на централата се спря и на други казуси, които бяха обект на широки обществени дискусии като размяната на кръгове в Първа лига, за да се проведе "вечното дерби" Левски – ЦСКА с публика. Това създаде прецедент, според който някои отбори имат по четири домакинства, а други – по четири гостувания и недоволни не липсваха.

Също така Иванов коментира и проблемите с терените на някои отбори, станали невъзможни за игра.

"Истината е, че на датата, на която се падна по жребий мача Левски – ЦСКА, не можеше да се играе футбол на националния стадион. И ние нямахме друг шанс, освен да вземем това решение с размяна на кръговете. Първото решение на Спортно-техническата комисия беше да се премести мача на Герена без гостуваща публика. Но предвид Наредбата, мачът трябва да се играе на "Васил Левски". И ако се мести, трябва да имаме съгласието на двата отбора. Затова ние взехе това решение, което е, защото няма шанс да се играе, ако ЦСКА не постигне споразумение с Левски. Ние бяхме поставени в една ситуация, в която всички атакуваха нас, а БФС имаше най-малка вина от трите страни. Търсехме решение, с което всички да бъдат доволни, най-вече феновете. Защото футболът е за феновете и няма компромис", започна Иванов.

"В нито един момент не съм си и помислял, че трябва да се играе и дерби без публика. Това е голямо дерби, защото двата отбора имат голяма фенска маса. След това кръговете ще си влязат в нормалния план. Сега просто направихме тази промяна, защото нямаше друг начин да се изиграе този мач. Това, което исках да кажа, е че първият вариант с размяна на кръговете, аз го бях отхвърлил. Защото ние заради един мач – макар между два големи отбора като Левски и ЦСКА, променяме цялата програма на 14 отбора. И затова бях против. Но това, което взехме като решение, е по правилник и по правилата. И друго подходящо няма. След като не се съгласиха Левски и ЦСКА да играят без гостуваща публика, нямаше друг шанс, освен да намерим вариант за смяна на кръговете. Тъй като при всички положения трябва да се играе на "Васил Левски" между "сини" и "червени".

При това положение безпрецедентно първо след края на паузата за националните отбори първо ще се изиграе 12-ият кръг в Първа лига, след това 9-ия, 10-ия, 11-ия и 8-ия кръг, а между тях ще се проведат отложени срещи от 2-ия и 3-ия.

Относно лошото състояние на терените на някои елитни отбори, президентът на БФС препоръча на самите клубове да положат повече усилия: "Това е въпрос, който малко нагнетява напрежението. Ние издаваме лиценцзите месец юни и на базата на доста неща – дали имат задължения към НАП, към трети лица, към служители. След това гледаме терен и стадион. Когато се дават лицензите през юни, терените са добри. Но държавата трябва да вземе малко нещата под внимание. Да направи инфраструктурата такава, каквато трябва да бъде. Не може в София да имаш един стадион, който е полустадион и да не говорим стадион "Васил Левски" в какво състояние е.

Въпросът с тревата е изцяло към клубовете, които трябва да си поддържат базите. Те трябва да знаят, че този терен е жив организъм, който трябва да се гледа със специални грижи. А не да има някой, който да го полива и останалото на самотек, все едно си на нивата. А няма стадиони, върху които да местим отборите. Ако един стадион го натоварим, ще го развалим. Но клубовете трябва да си поемат отговорността".

Иванов отново призова българската държавна администрация и политическа власт за по-положително отношение към футбола, защото от една страна БФС няма нито възможности, нито му е ангажимент да строи стадиони.

"Ние сме построили за предишните четири години около 30 терена из цялата страна. Така че ние правим всичко възможно, за да развиваме футбола, да развиваме инфраструктурата, но ни трябва помощ. И ако някой смята, че Футболният съюз може да построи нов национален стадион, значи много се е объркал", завърши избраният през март президент на БФС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева се класира за полуфиналите във Виена
Лия Каратанчева се класира за полуфиналите във Виена
Режим на водата въведоха властите в Халкидики
Режим на водата въведоха властите в Халкидики