НОВИНИ

Георги Кабаков е съдия номер 1 за 2023 година

георги кабаков съдия номер 2023 година
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:19, 07.02.2024
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Георги Кабаков бе обявен за най-добър български съдия на 2023 година. Той бе награден днес от Асоциацията на футболните съдии в България. Кабаков печели приза за пети път в кариерата си.

Церемонията се проведе в Националната база Бояна, а Кабаков получи Меч на победителя от председателя на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан.

"Нека до мене да застанат асистентите ми Мартин Маргаритов, Диян Вълков и Ивайло Стоянов. За мене е изключителна чест и привилегия да съм пред вас, заяви Кабаков, след като получи наградата. И продължи: Аз нямаше да съм тук , ако ги нямаше моите приятели, моите колеги. Някои от колегите ми не присъстват днес на церемонията, но също им благодаря. Защото моето разбиране и манталитет е, че излизаме като отбор. Можем да печелим като отбор и да губим като отбор. Наградата е за всеки от вас и също така ви желая успешна 2024-а година", заяви Кабаков, който по-рано днес говори пред медиите като един от реферите, които ще изнесат втория дял от първенството.

За втора поредна година номер 1 при дамите е Кристина Георгиева. Младата столичанка, която работи в пожарната, се развива устремно нагоре и заслужено запази наградата от 2022-а.

"На върха винаги е ветровито, Конкуренцията също така е много голяма. Надявам се обаче тя да се увеличава, защото тя води до израстване. Както казва професор Йордан Иванов, футболното съдийство е безкрайна палитра от емоции и аз съм щастлива, че съм част от него", каза Кристина Георгиева.

Павлета Рашкова беше избрана за най-добър асистент-съдия при дамите. Тя е и международен рефер, но все още чака дебюта си при мъжете в Първа лига у нас.

"Всички знаем, че вторият полусезон е по-труден. За нас, реферите от Втора лига, семинарът започва днес. Винаги когато получаваш награда е страхотно! Благодаря на всички, които са сметнали, че заслужавам тази награда. Пожелавам успешна нова година на всички", заяви Рашкова.

Християна Гутева се надява, че българска съдийска бригада от жени скоро ще има мачове в елита при мъжете у нас.

"Аз готовност имам, но това зависи от Съдийската комисия. Оттам ще преценят дали сме готови за тази голяма крачка. Те ще изберат подходящия момент. Те ще намерят кога да ни вкарат. Аз вярвам, че всички членове на футболната колегия, вече започват да свикват с тази идея. Дори в Саудинтска Арабия се е склучвало жени да ръководят мачове. Това не е новина и не бива да бъде новина", каза Гутева.

За първи път в историята на анкетата, която се провежда от 2009-а година насам, беше връчена награда за ВАР-съдия на годината. Системата за видеоповторения в подкрепа на арбитрите се използва в българския футбол две пълни години, а преди това имаше пилотни три месеца.

Ивайло Стоянов, който е получавал наградата и за най-добър съдия, сега беше отличен като номер 1 зад пулта. Не само у нас е сочен за най-добър, но често е ангажиран и в първенството на Гърция.

За него 2023-а година беше успешна и с това, че участва на Световното първенство за юноши до 17 години, което се проведе в Индонезия.

"Благодаря на БФС, на Давид Фернандес Борбалан, на Петър Петров, на Стоян Алексиев. Без тях нямаше да има ВАР в България и това е голяма възможност за развитието на българския футбол. Имам 7 мача в Гърция като ВАР-съдия и това е защото там нямат доверие на техните съдии. И се надявам това да не се случва в България. Има вече 2-3 години ВАР у нас и резултатите ни са страхотни. Но това е заслуга на всички съдии. И също така искам да кажа, че във ВАР-вана няма компютър, а също работим хора, които решаваме, така че пак може да има неточност", каза при получаването на наградата Ивайло Стоянов.

Повече от 12 хиляди лева са събрали българските футболни съдии през 2023 г. в помощ на семейства с репродуктивни проблеми, стана ясно още по време на церемонията по връчване на годишните награди на Асоциацията на българските футболни съдии.

Инициативата е нова и беше стартирана от самите рефери, а вероятно ще бъде продължена и догодина. Парите са от лични дарения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10-годишна сага: Делото срещу Ахмед Муса в Пазарджик започва отначало
10-годишна сага: Делото срещу Ахмед Муса в Пазарджик започва отначало
ЕК ще съди България във връзка с управлението на речните басейни
ЕК ще съди България във връзка с управлението на речните басейни