НОВИНИ

Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:20, 14.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Въпреки блокадата в ежедневието на европейците, икономическият живот продължава. Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници в земеделието.

От март в Германия е в сила строг граничен контрол и ограничения за пътуване. Междувременно настъпи моментът да се прибере реколтата от любимите на германците аспержи и други пролетни зеленчуци.

Това накара властите да преразгледат мерките и да приемат специална програма за сезонни работници. Германия се надява да привлече 80 000 източноевропейци през април и май. Всяка година германският земеделски сектор наема около 280 000 сезонни работници, основно от Румъния, Украйна и Полша.

Давид Чичео, директор на Летище Клуж: Полетите са разрешени от Министерството на транспорта при допълнителни мерки за сигурност на летището.

Първите чартърни полети от Румъния за Германия обаче бяха съпътствани от струпване на хора в нарушение на санитарните мерки.

След отменените полети, хаосът се пренесе на румънско-унгарската граница, където чакането отнема часове. Но веднъж преминали на унгарска територия, трудностите пред сезонните работници не свършват заради отказа да се предостави транзитен коридор до Австрия и оттам към Германия.

Селското стопанство в Испания също има нужда от десетки сезонни работници. Ако бъдат наети безработни, те ще продължат да получават социални помощи, но и възнаграждение от фермерите.

Удължават се и разрешенията за пребиваване на мигрантите, отново с цел да подпомогнат работата в земеделието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден масови тестове за коронавирус в Банско
Трети ден масови тестове за коронавирус в Банско
Държавата с пакет от мерки за бизнеса в условията на пандемия
Държавата с пакет от мерки за бизнеса в условията на пандемия