НОВИНИ

35 са общо смъртните случаи от коронавирус у нас, расте броят на заразените медици

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:08, 14.04.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Още

Увеличава се броят на заразените с коронавирус в страната. За изминалото денонощие 19 души са дали положителни проби за опасния щам. Така до днес броят им стигна 695. От тях в болница са 194. Излекуваните са 81. Нараснаха и жертвите. Още трима души влизат в черната статистика. Загубилите битката за живот вече са 35.

Продължава масовото тестване на хората в Банско. Около 200 души на ден минават през лабораторията в града. По думите на ген. Мутафчийски се очаква в скрининга да се включат и личните лекари, за да се обхванат повече хора за по-кратко време.

Още едни заразен медик в столичната Спешна помощ - става въпрос за 43-годишна акушерка, с която общият брой на заразените медици достигна 37, като 9 от тях са в столичния спешен център. И към момента тестването на медиците продължава.

19 са новите положителни проби за последното денонощие. Те са констатирани в София - 14 случая, Стара Загора - 4 случая и Благоевград - 1 случай. Под лекарско наблюдение са 194 души, 28 от тях се нуждаят от интензивна грижа.

35 са вече починалите. С трима повече от вчера - това са 86-годишен мъж с придружаващи заболявания, 85-годишен мъж отново с придружаващи заболявания в Смолян и 73-годишна жена с онкологично заболяване и диабет в Смолян.

Мерките от края на март дават резултат сега и затова в момента отчитаме по-малък брой на установени носители на вируса, заявиха тази сутрин от щаба.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това, че обявяваме 10-15-20 човека на ден, това показва, че ние се справяме добре.

Доц. Ангел Кънчев - главен държавен здравен инспектор: Ние не може да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-малка цена.

Всяка промяна в строгостта на мерките, както и неспазването им няма как да не се отрази на заболеваемостта. Затова се търси златната среда, напомниха от щаба.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Балансиран подход, който ежедневно се коментира, въпреки че няма как да се удовлетворят абсолютно всички претенции на който и да било.

Очаква се след празниците да бъдат възстановени имунизациите и женските консултации, както и плановите операции.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Сега се изработват механизмите, при които болниците ще продължат своята дейност за обслужване на гражданите при максимална безопасност за тях.

Обсъжда се и възможна употреба на лекарството хлорохин в ранен етап на болестта или при домашно лечение. Практиката в отделните страни обаче е разнопосочна, а на този етап то не е разрешено от Агенцията по лекарствата у нас.

Предстои да бъдат направени т.нар срезови проучвания за разпространението на заболяването в София, Стара Загора и Бургас. Така ще може да се съберат данни по пол възраст и професия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата с пакет от мерки за бизнеса в условията на пандемия
Държавата с пакет от мерки за бизнеса в условията на пандемия
Президентът призова за навременни социално-икономически мерки
Президентът призова за навременни социално-икономически мерки