НОВИНИ

Държавата с пакет от мерки за бизнеса в условията на пандемия

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:14, 14.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Безлихвени заеми с дълъг гратисен период е един от финансовите инструменти анонсирани днес от Фонда на фондовете. Други ще са алтернатива на мярката 60/40 за фирми, които не могат или не искат да я ползват. Целта на мерките е подкрепа на икономиката в кризата и по-добър общ резултат. Уникална финансова институция - така беше наречен Фондът от неговото ръководство.

Публичният Финансов ресурс, управляван от Фонда на фондовете е над 1 милиард и 200 милиона лева. За малко над тази сума са привлечени допълнително и частни средства.

Мартин Дановски -председател на УС: И над 60% от този над два милиарда и половина ресурс вече сме го пуснали на пазара под различни форми.

Ресурсът ще бъде достъпен до няколко седмици, увериха от финансовата институция.

Схеми, които вече са на пазара и достигат до потребителите през търговските банки ще могат да бъдат адаптирани така, че да се пренасочат към засегнатия от кризата бизнес и да се увеличи тяхната достъпност.

Една от гаранционните схеми, по която има наличен ресурс от 170 млн. лв. е насочена само към малките и средните предприятия и осигурява оборотни заеми за тях. Чрез гаранциите от фонда може да се обезпечи портфейл от 850 млн. лв. Новото при нея е дългият период за погасяване на оборотния заем - 10 г.

Светослава Георгиева -изпълнителен директор: Обмисля се тези заеми да са безлихвени особено за фирми, готови да запазят заетостта такава каквато е била преди кризата.

Георгиева съобщи още, че се предвиждат и други облекчения като удължен гратисен период, който да се отнася както за главницата, така и за лихвите.
Работи се и по възможността фондът да поеме разлика между пазарните лихви и тези, по които банките ще финансират компаниите и така той да стане още по-привлекателен за компаниите.

Таванът на гаранцията за една компания е около 1,8 млн. евро, но ако тя е по-голяма, банката може да прецени да отпусне и по-голям кредит.

Фондът ще предложи и промени в инструмента за стимулиране на стартиращи компании, които нямат кредитно досие и трудно получават достъп до банкови заеми. Той е предназначен за микро компании.

Част от инструментите ще бъдат реална алтернатива на мярката 60/40, която въвежда държавата, и ще могат да финансират компании, които по някакви причина не могат, или не желаят да ползват. Уточнено беше, че никой няма да забрани на една и съща компания да се възползва и от двата инструмента.

Финансов инструмент, по който момента има ресурс от 350 млн. лв. ще продължи да бъде насочван към общините през фондовете за градско развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници
Германия и Испания отвориха границите си за сезонни работници
35 са общо смъртните случаи от коронавирус у нас, расте броят на заразените медици
35 са общо смъртните случаи от коронавирус у нас, расте броят на заразените медици