НОВИНИ

Германия няма да блокира изнасянето на танкове

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:19, 23.01.2023
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Полша настоява за официална германска позиция за изпращане на танкове в Украйна. По-рано, пред френска телевизия германският външен министър Аналена Бербок заяви, че Берлин няма да блокира изнасянето на танкове Леопард за Киев.

"Имаме правила, правила за износ и „контрол на крайното използване“, при които се изисква разрешение. Ако ни беше отправено запитване, не бихме попречили", каза тя.

От седмици украинците призовават Запада да им предостави произведените в Германия танкове "Леопард", които според тях ще им помогнат в офанзивата срещу Русия. Полша изрази готовност да изпрати в Украйна 14 танка "Леопард 2". Словакия и Чехия също предложиха да изпратят около 30 танка. Германските закони, обаче, не позволяват други държави да предоставят на трети страни произведени в Германия военни машини.

"Дори и да не получим окончателно разрешение от Германия, в рамките на малка коалиция, заедно с други държави ние ще изпратим танкове в Украйна", каза Матеуш Моравецки, премиер на Полша.

Френският президент снощи заяви, че не е изключено в Украйна да бъдат изпратени френски танкове "Льоклер". Британците вече обявиха, че изпращат на украинския фронт техни танкове "Чалънджър 2".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски дипломатически совалки в Иран и Южна Африка
Руски дипломатически совалки в Иран и Южна Африка
Пирин Благоевград се подсили с украинско крило
Пирин Благоевград се подсили с украинско крило