НОВИНИ

Още помощ за Украйна и нови санкции срещу Русия обсъждат външните министри на ЕС

Българският министър Николай Милков ще постави и въпроса за РСМ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:39, 23.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на външните работи на Николай Милков възнамерява да постави на днешната среща на външните министри от ЕС въпроса за "влошаващата се ситуация със сигурността на българската общност в Северна Македония и последното престъпление от омраза с тежки здравословни последици срещу гражданин на Северна Македония, който се самоопределя като българин".

Българската позиция е, че тази тема трябва да се разглежда и в контекста на Преговорната рамка за Република Северна Македония, приета от държавите членки през юли 2022 г., която предвижда, че Северна Македония трябва да подготви и представи на Съвета за одобрение план за действие в защитата на правата на лицата, принадлежащи към малцинства или общности и за борбата срещу езика на омразата.

Според София последните събития в Северна Македония показват, че Северна Македония се отдалечава от осигуряването на необходимата защита за малцинствата и общностите и че проблемът вече е дълбоко системен. България настоява за работещи законови механизми и конкретни действия на компетентните органи.

Теми на заседанието на външните министри от ЕС ще са военната и финансовата помощ за Украйна и нов, десети пакет санкции срещу Русия.

Срещата се провежда на фона на продължаващите призиви към Германия да одобри доставки на танкове "Леопард 2" за Киев. Германският външен министър Аналена Бербок заяви в навечерието на срещата, че страната ѝ няма да попречи на Полша да изпрати свои танкове в Украйна.

"Имаме натоварена програма днес. Ще започнем с войната в Украйна и как да продължим да оказваме военна помощ на Украйна. Ще обсъждаме нов транш от Европейския механизъм за подкрепа на мира, за да осигурим още финансиране за Украйна. И после ще обсъждаме нивото на военна подкрепа след срещата в Рамщайн, на която бяха поети много обещания от няколко държави по отношение на помощта за Украйна. Димитро Кулеба също ще участва в дискусиите", заяви Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубльов сломи Руне в петсетова драма в Мелбърн
Рубльов сломи Руне в петсетова драма в Мелбърн
Прокуратурата в Добрич внесе обвинителен акт срещу 40-годишен мъж за блудство и отвличане на дете
Прокуратурата в Добрич внесе обвинителен акт срещу 40-годишен мъж за блудство и отвличане на дете