НОВИНИ

Гешев: Българските политици да свалят розовите си очила и да видят, че има бум на престъпността

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:19, 16.09.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
гешев българските политици свалят розовите очила видят бум престъпността
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Ситуацията с престъпността е сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от 90-те години. Част от причините са обективни - икономически, социални и други". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури от цялата страна.

"Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността. В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни - надявам се да не е така - политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления", каза още той.

Вътрешният министър: Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев и това е недопустимо

По думите на главния прокурор по българските пътища се води война. След разпоредена проверка на ВАП след катастрофата на АМ "Струма" за състоянието на пътната мрежа, констатацията е, че няма магистрала или първокласен път, по който да няма огромни проблеми.

"Обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация. А ние с МВР сме скачени съдове - ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство", коментира Иван Гешев.

Според главния прокурор в последните 4 - 5 месеца и след закриването на специализираното правосъдие няма нито една заловена организирана престъпна група за наркотици. "Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия да минимизираме щетите за българските граждани. А тези щети са ръст на престъпността", каза Гешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев повече няма да се кандидатира за президент на ПЕС
Сергей Станишев повече няма да се кандидатира за президент на ПЕС
Саша Илич: Пред нас предстои най-важния в българското първенство
Саша Илич: Пред нас предстои най-важния в българското първенство