НОВИНИ

Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в секторите земеделие и енергетика

главчев похвали изгасил два пожара секторите земеделие енергетика
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 26.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в сектор "Земеделие" и в сектор "Енергетика".

"Спомняте си, че още при приемането на мандата за съставяне на служебно правителство поехме ангажимент, освен основната ни задача да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани. Гасихме, метафорично мога да кажа, два пожара тази седмица в сектор "Земеделие" и с миньорите и енергетиците", каза Главчев на редовното заседание на Министерски съвет.

Главчев подчерта, че с 20 дни закъснение от предварителния срок, държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ". Тя е в размер на близо 300 милиона лева и ще обхване 50 000 земеделци. Парите са събрани от преструктуриране на бюджета на ДФ "Земеделие", както и съфинансиране от държавния бюджет. Той припомни и вчерашното решение държавата да отпуска по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица изток" ЕАД за периода 2024 г. - 2028 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източно маришки въглищен басейн".

"Обобщаващото е и за двата случая, ще използвам сентенция, че можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но всички и завинаги няма как да ги излъжеш. Това е ситуацията през тази седмица. Въздействието върху бюджетното салдо е неутрално, т.е. няма влошаване на бюджетното салдо и повишаване на бюджетния дефицит, остават си нашите цели за еврозоната през 2025 г. и с усилията, които правим. Държим темпото, което сме поели с целия екип", допълни Главчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова