НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 33 (ВИДЕО)

Гледайте поредния епизод от поредицата, която разказва вълнуващи олимпийски истории.

истории олимпийските игри брой видео
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 07.07.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Други спортове
Слушай новината

В епизод 33 на поредицата "Истории от Олимпийските игри" по БНТ 3 ви разказваме за големите герои в българския спорт, които имат огромен приност в хронологията на българските успехи, но така и не получават шанса да се качат на най-високото място на почетната стълбичка на Олимпийски игри.

Имената им са познати на всички любители на спорта, а заради значимите им успехи на световни и европейски първенства нерядко хората по подразбиране добавят и олимпийска победа към златните им колекции.

Някои от тях остават на крачка от триумф на най-големия спортен форум.

Гимнастикът Йордан Йовчев е силно ощетен във финала на халки в Атина 2004 г. за сметка на представителя на домакините Димостенис Табакос и му е дадена оценка на 12 хилядни от златната. Йовчев има още 3 бронзови олимпийски медала, има немислимите 6 участия на най-големия спортен форум, като в 5 от тях се класира на финалите на уреди, триумфира с 4 световни титли, има и бронз в многобоя на световно първенство.

Александър Томов три пъти завършва на сребърната позиция в класическата борба - в Мюнхен 1972 г., Монреал 1976 г. и Москва 1980 г. Един от най-големите ни състезатели в този спорт има 5 световни и 5 европейски титли.
Евгения Раданова е уникален случай в българския спорт - единствената с повече от един медал от Зимни олимпийски игри - 2 сребърни и 1 бронзов, единствената, участвала на зимни и летни игри, с общо 6 олимпийски участия. Тя има 2 златни медала от световно първенство по шорттрек, 4 световни рекорда, 7 абсолютни европейски титли и немислимите до днес, за която и да било състезателка на Стария континент в този спорт 38 победи в отделните дистанции на европейско първенство.

Седем състезателки от звездния ни баскетболен отбор в края на 70-те години печелят повече от един олимпийски медал.

В Монреал през 1976 г. при дебюта на дамите в надпреварата с оранжевата топка, възпитаничките на Иван Гълъбов се окичват с бронз. 4 години по-късно след инфарктна олимпийска квалификация във Варна, българките са сред шестте отбора, които стартират в Москва. Губят единствено от домакините, които тогава влизат в графата непобедими, и печелят сребърните медали. Успехът в руската столица е втори на Олимпийски игри за Диана Дилова, Красимира Богданова, Надка Голчева, Пенка Михайлова, Пенка Стоянова, Петкана Макавеева, Снежана Михайлова.

Весела Лечева е едно от най-големите имена в историята на спортната стрелба. Доказателство за това е, че в анкета на Международния съюз по стрелба е избрана за спортист №1 през ХХ век. Но тя така и не изкачва олимпийския връх - завършва с два сребърни медала. В кариерата си Лечева има 10 световни, 19 европейски титли и 28 пъти е подобрявала световния рекорд - индивидуално или отборно.

Антоанета Френкева е първата българка, която взима медал в плуването от Олимпийски игри. Тя завършва с бронз на 200 м бътерфлай в Сеул през 1988 г. Дни по-късно допълва българския триумф на 100 м бътерфлай, като завършва втора в дисциплината, в която титлата печели Таня Богомилова. Това е едва вторият случай в олимпийската история на България, когато състезателите ни печелят дубъл в една дисциплина - злато и сребро.

Гледайте във видеото епизод 33 от поредицата "Истории от Олимпийските игри".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-то място за националите до 16 години на европейското първенство по плажен хандбал
15-то място за националите до 16 години на европейското първенство по плажен хандбал
Девет медала за България на Балканиадата по лека атлетика за юноши и девойки
Девет медала за България на Балканиадата по лека атлетика за юноши и девойки