НОВИНИ

Великият Оле Ейнар Бьорндален, който спечели 13 медала от олимпийски игри

“Кралят на биатлона” има осем олимпийски титли.

феноменалният оле ейнар бьорндален
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 02.03.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

“Кралят на биатлона” - Оле Ейнар Бьорндален. При шестте си участия на олимпийски игри норвежецът има 13 отличия, от тях - осем титли. Той е най-успешният биатлонист за всички времена в статистиката за световни първенства с невероятните 45 медала. В кариерата си има 95 победи за световната купа, като шест пъти е носител на Големия трофей.

Дебютът му на олимпийски игри е в Лилехамер 1994 г., където най-доброто му класиране е 7 място с норвежката щафета. 4 години по-късно в Нагано Бьорндален вече триумфира с титла в спринта на 10 км., а с щафетата, в чийто състав е и брат му Даг Бьорндален, са вицешампиони. Това е годината, в която 24-годишният норвежец печели титла от всяко голямо състезание, в което участва - Големия трофей за световната купа, световно и олимпийско злато. ПРез 1998 година започва и връзката му с италианката от белгийски произход Натали Сантер, с която сключва брак през 2006 година.

В Солт лейк сити през 2002 година Оле Ейнар Бьорндален става единственият биатлонист в света, спечелил всички стартове на олимпийските игри - спринт, преследване, индивидуалната дисциплина и щафетата. И за да продължи да предизвиква себе си, участва и на 30 км. ски-бягане, където постига забележителното 5 място. Норвежецът става най-успешният спортист на тези игри, а в общата статистика за всички спортове той е едва третият, печелил 4 титли в една олимпиада.

През 2006 в Торино вече 32-годишният Бьорндален взима 3 медала от 5 старта - два сребърни и един бронзов.

Канадският град Ванкувър му носи още една олимпийска титла с щафетата и сребърен на 20 км. през 2010 година. И когато всички си мислят, че норвежецът трябва да се пенсионира, той изригва в Сочи през 2014-а, малко след като е навършил 40 години. Последните му олимпийски титли са в спринта на 10 км. и в олимпийския дебют на смесените щафети. Оле добавя и и бронз с мъжката щафета на 4 по 7,5 километра. Остава на крачка от бронза в преследването.

2016 е година, в която Бьорнаделн прави две важни съобщения. Ще се подготвя за 7-о олимпийско участие - в Пьонгчанг 2018 и че с беларуската биатлонистка Дария Домрачова очакват дете. Дъщеря им Ксения се ражда в края на същата година.

Великият Оле Ейнар Бьорндален слага край на изключителната си кариера през 2018 година, след като не успява да попадне в отбора на Норвегия за Олимпийските игри в Пьонгчанг.

/Откъс от епизод 19 от поредицата "Истории от Олимпийските игри", излъчен на 1 март 2024 г. по БНТ./

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" вече в неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Всички издания на предаването, което разказва олимпийската история ще намерите на нашия сайт!

Още истории от поредицата:

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мозайките на Пловдив са част от 100-те национални туристически обекта
Мозайките на Пловдив са част от 100-те национални туристически обекта
Криста Пармакоски триумфира в интервалния старт на 20 км класически стил от Световната купа по ски бягане в Лахти
Криста Пармакоски триумфира в интервалния старт на 20 км класически стил от Световната купа по ски бягане в Лахти