НОВИНИ

Талисманите - неизменна част от визията на олимпийските игри

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Париж 2024 талисмани
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 06.05.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Други спортове
Слушай новината

Талисманите са неизменна част от визията на олимпийските игри в последните години. Освен посланията, които са вплетени във вида и дизайна, симпатичните фигурки имат безценна колекционерска стойност - най-вече за малчуганите.

Първият олимпийски талисман е "роден" за Зимните игри в Гренобъл 1968. Казва се Шус и има абстрактна форма на човече върху ски, оцветено в бяло, синьо и червено - разбира се - цветовете на френското знаме.

Титлата на първи официален олимпийски талисман обаче носи Валди - дакелът на Мюнхен 1972. Успехът и популярността на първите талисмани ги превръщат в институция за следващите издания на олимпийските игри. Те приемат причудливи форми на реални или измислени създания, не задължително красиви, по-скоро симпатични, но винаги жизнерадостни, носители на основни за спортистите качества като сила, бързина, ловкост, смелост, постоянство.

Може би най-популярният животински вид, представен сред талисманите е мечката, като безспорен легендарен статут в тяхната йерархия притежава Миша или Михаил Потапич Топтигин (както е цялото му име) - талисманът за игрите в Москва през 1980 година е огромен мечок - мил и чувствителен. Първият, летял в космоса, за да прекара време на космическата станция Солют 6 през 1978. Проронената сълза от Миша по време на закриването на игрите е един от най-незабравимите и вълнуващи олимпийски моменти.

Две полярни мечки - Хайди и Хоуди представят духа на Канада за зимните игри в Калгари 1988. Черният мечок Коул е един от трите талисмана за Солт Лейк Сити 2002 заедно с койота Купър и заека Паудър.

А можем ли да забравим Бинг Двен Двен - покрития от лед полярен мечок - талисман на Зимните игри Пекин 20 години по-късно?

Цяло животинско царство си организират олимпийските талисмани през годините - бобърът Амик за Монреал 1976, орелът Сам беше в центъра на шоуто през 1984 в Лос Анджелис и още - тигри, патици кенгура, цялата богата световна фауна е представена в избора на олимпийски талисмани.

Първите истински човешки образи в тази елитна група са децата Хаакон и Кристин за Зимните игри Лилехамер 1994, като освен тях организаторите избират и осем двойки дечица от плът и кръв, които представят отделните райони на Норвегия.

Може би повече богове, отколкото хора са Аполон и Атина - талисманите на 2004 година.

Сред фигурките, които ще се помнят дълго е Уенлок, съществото образувано от последната капка стомана, отделила се при конструкцията на Олимпийския стадион в Лондон - дизайнерско и идейно решение, победило 100 други предложения, сред които чайник или фигурка на Биг Бен с човешки крайници.

Французите винаги са били сред революционерите и новаторите, затова не е изненада изборът им за талисман за игрите в Париж 2024 година - островърха шапка, носеща името Фриж. Червената фригийска шапка е символ на Френската република и на равенството.

Фигурките всъщност са две - едната е обута в маратонки, а другата е с протеза на крака - талисманът на Параолимпийските игри.

/Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри" излъчено на 29.12.2023 г. по БНТ 1/

Гледайте предаването, което разказва олимпийската история всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 9
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 9
ДПС обяви листите си за изборите, Пеевски е начело в два района
ДПС обяви листите си за изборите, Пеевски е начело в два района