НОВИНИ

Антверпен и Игрите на VII олимпиада, които носят отпечатъка на войната

Истории от първите следвоенни олимпийски игри - Антверпен 1920 година

антверпен игрите vii олимпиада носят отпечатъка войната
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 27.12.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Спорт
Слушай новината

През 1916 година за първи път в модерната ера олимпийски игри не се провеждат заради военни действия. Първата световната война прекъсва съвременното летоброене, а избраният за домакин Берлин приема атлетите на света едва 20 години по-късно - през 1936. Игрите на VII олимпиада през 1920 носят отпечатъка на войната. Приема ги белгийският град Антверпен, който разполага с по-малко от две години, за да се справи с организацията.

За следвоенните игри за първи път са приложени санкции - не са поканени за участие държавите - агресори - Унгария, Германия, Австрия, България, както и Османската империя. Съветска Русия, която е преживяла Гражданска война, решава да не се включи.

Между 23 и 30 април турнир по хокей на лед бележи ранния старт на игрите - това е и първо включване на този спорт в официална олимпийска програма.

Когато игрите започват на 14 август, олимпийският стадион все още не е напълно завършен.

Има скелета и строителни материали, извършват се довършителни работи. Началото обявява Крал Алберт и това са едни от най-слабо посетените игри. Зрителите не могат да си позволят скъпите билети. Едва в последните дни съоръженията са отворени безплатно за групи от ученици. Белгийците отчитат загуба от 600 милиона франка след края на събитието.

Най-много титли печелят представителите на САЩ - 41 златни медала. Американският военен Уилис Лий участва в 14 старта в спортната стрелба и завършва със 7 отличия - 5 златни и по едно сребърно и бронзово - всички в отборните състезания, за да стане най-успешният спортист на игрите. Едва двама са шампионите, триумфирали с по 5 титли - вторият е най-виртуозният фехтовач на това време - италианецът Недо Нади, който печели злато с всяко от трите оръжия - индивидуално на рапира и сабя, помага и за отборните титли на рапира, сабя и шпага.

Антверпен бележи олимпийския дебют на “летящия” финландец Пааво Нурми, който участва в 4 атлетически старта, като губи само в бягането на 5 хиляди метра, печели по-дългата дистанция 10 хиляди метра, както и индивидуалната и отборна титла на крос-кънтри.

В Антверпен дебютират някои основни за олимпийската визия протоколни елементи и символи. По време на церемонията по откриването за първи път е издигнат олимпийският флаг с петте преплетени кръга изобразени върху бялото платно. Знамето е създадено под ръководството на Барон Пиер дьо Кубертен още през 1913 година.

Цветните кръгове представляват петте населени континента на земята, като Северна и Южна Америка се възприемат като един континент. Според френския благородник чрез шестте цвята (белият фон, син, черен, червен, жълт и зелен кръг) е представена всяка държава от олимпийското семейство, защото всеки национален флаг съдържа някой от тези цветове. Любопитен факт е, че в края на игрите организаторите не могат да открият олимпийското знаме, издигнато на откриването. Налага се спешно да се изработи ново, за да бъде предадено на следващия домакин Париж по време на церемонията по закриването.

През 1920 година за първи път се произнася олимпийската клетва - от фехтовача Виктор Боен. Идеята отново е на Пиер дьо Кубертен, който дава предложението през 1906 година. Заимствана е от Древните игри, когато спортистите са давали клетва пред статуята на Зевс. Този акт в съвременния прочит на игрите представлява обещание за честна игра, като през годините тексът е претърпял някои промени - за да се избегне национализма например, включен е и пасаж, свързан с неупотребата на допинг. В наши дни клетва произнасят още съдия - от 1972 година и треньор - от 2010 година.

На последните летни игри в Токио 2020 всяка клетва се произнася от двама души - мъж и жена, като акт на равенство между половете.

"Обещаваме да участваме в тези олимпийски игри, като уважаваме и спазваме правилата в дух на феър плей и равенство. Ние заставаме заедно солидарни в името на спорт без допинг, без измами, без каквато и да било форма на дискриминация. Ние го правим за честта на нашите отбори като съблюдаваме фундаменталните принципи на олимпизма, чрез спорта да направим света едно по-добро място."

/Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри", излъчено на 1 декември 2023 г. по БНТ./

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1 и от 19:00 ч. по БНТ 3!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин и Киара Христова са на двуседмичен лагер в Москва
Александра Фейгин и Киара Христова са на двуседмичен лагер в Москва
Българският паспорт остава сред най-силните в света
Българският паспорт остава сред най-силните в света