НОВИНИ

Глоби в градския транспорт: Контрольорите в София вече не продават билети

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 04.01.2021 (обновена)
12461
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Контрольорите в градския транспорт на София от днес глобяват пътуващите без предварително закупен превозен документ. Заради проблеми със системата на Центъра за градска мобилност обаче, пред някои от пунктовете за продажба на карти и билети се извиха опашки.

Избралите да се придвижват с автомобил в града пък трябва да имат предвид, че "зелената зона" в София от днес се разширява.

В последните седем месеца не беше нужно пътниците в градския транспорт на София да си купуват предварително билет или карта, защото контрольорите не глобяваха и продаваха билети от 1,60 лева.

От Центъра за градска мобилност уточниха, че в първите дни от връщането на старите правила проверяващите ще бъдат толерантни, но все пак задължение на всеки пътуващ е да има редовен превозен документ.

Пред някои от касите на Центъра за градска мобилност от сутринта се извиха опашки. Проблем имаше и със системата за зареждане на карти.

Влади Лазаров, отдел "Маркетинг" в ЦГМ, обясни: "Тъй като всяка една година следпразнично напливът към пунктовете за продажба е по-засилен, винаги се появят технически проблеми, които рикушират в обществото, моля пак, призовавам всички към по-голямо търпение, по-голям толеранс".

Повечето пътуващи в градския транспорт днес бяха предварително снабдени с билет или карта. Имаше обаче и такива, които чакаха появата на контрольор, за да валидират билетите си.

От Центъра за градска мобилност напомнят, че глобата за нередовен пътник е 30 лева или фиш. За да избегне този вариант, се разширява и мрежата за продажба на билети и карти.

Станислав Станков, организатор Контролна дейност в Центъра за градска мобилност, каза: "От днес пътниците, които ползват градския транспорт, могат да си закупят всички видове превозни документи, без тези, които са на електронен носител, от клоновете на български пощи, от всички тото пунктове на територията на столицата и около столицата, и от всички бюра на Центъра за градска мобилност".

Според данните на Центъра за градска мобилност за 2020 година загубите са в размер на близо 48 милиона лева. За тях е допринесъл и фактът, че от юни до днес билет можеше да се купи само от контрольор в превозното средство.

От днес "зелена зона" в София има и в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов". Навсякъде тя ще работи и в събота от 10.00 до 18.00 часа. Облекчение обаче има по отношение на "синята зона", която в събота ще започва от 10.30 ч., а не както досега от 8.00 ч. сутринта.

Репортер: Гергана Гайдарова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усложнена е обстановката заради проливния дъжд в села от Подгорието
Усложнена е обстановката заради проливния дъжд в села от Подгорието
Д-р Симидчиев: Имунизиралите се срещу грип, могат да си поставят ваксина срещу COVID-19
Д-р Симидчиев: Имунизиралите се срещу грип, могат да си поставят ваксина срещу COVID-19