НОВИНИ

Головата немощ на Арсенал

Тимът се намира в най-незадоволителната си форма, откакто начело е Микел Артета.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:00, 09.01.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Европейски футбол
головата немощ арсенал
Слушай новината

Арсенал често получава доста похвали за стила си на игра и за явното си намерение да печели красиво, създавайки много положения. С други думи - "топчиите" на Микел Артета искат да са убедителни и да не оставят съмнение в превъзходството си. Това е чудесно, но в последните седмици към тима от северната част на английската столица започнаха да се отправят по-скоро критики, а не похвали. Арсенал има само 1 победа в последните си 7 мача във всички турнири, като загуби последните си 3 срещи, отпадайки за Купата на Футболната Асоциация още в третия кръг. Да не споменаваме, че тимът отстъпи в две последователни срещи у дома с повече от един гол разлика (срещу Уест Хем във Висшата Лига и срещу Ливърпул вчера), което спокойно може да се нарече "явление", защото подобна статистика не можем да открием чак до 2009 насам.

Очевидно е, че "артилеристите" изпаднаха в дупка и дори можем да отидем по-далеч и да твърдим, че отборът се намира в най-незадоволителната си форма, откакто начело е Микел Артета.

Но къде се корени проблемът? Може би отговорът е прекалено очевиден, но понякога истината е пред нас, колкото и да не искаме да повярваме в нея или да си признаем къде грешим. Арсенал в момента има нужда от нападател. Контузиите и липсата на игровия ритъм пречат на Габриел Жезус, който от старта на сезона има 7 гола в 21 мача или средно по гол на всеки 3 двубоя.

При Еди Нкетия картината е дори по-лоша, след като отбеляза 6 попадения в 27 срещи във всички турнири.

Букайо Сака не изглежда е толкова ефективен и също на момент "изчезва" от игрището и от случващото се на него, а Габриел Мартинели е бледо копие на себе си от предишния сезон, когато финтовете му по левия фланг оставаха загадка за повечето бранители.

Легендарният стрелец на отбора Йън Райт наскоро изрази притесненията си за головата немощ, казвайки красноречивото: "Трябва ни убиец!" (бел. ред. "We need a killer"). Понякога на човек му е трудно да дефинира къде точно се намира ахилесовата му пета, но при "топчиите" е ясно - пропуските пред гола.

Срещу Ливърпул в неделя Арсенал можеше да води доста убедително още до почивката, но щедростта пред противниковата врата отново се оказа прекомерна, а платената цена - елиминация от турнира за ФА Къп. Съвсем наскоро - на 23 декември - двата отбора отново бяха един срещу друг, но за първенството и тогава Арсенал си тръгна от "Анфийлд" с удобното 1:1 и всичко някак си изглеждаше наред. Последваха три поредни поражения, в които отборът успя да вкара само 1 гол - при визитата на Фулъм.

И Микел Артета вече знае отлично, че му трябва помощ в предни позиции. И вероятно тази помощ няма да дойде от съблекалнята, а някъде извън "Емиратс" и през януарския трансферен прозорец ще трябва да бъдат похарчени пари.

Кай Хаверц дойде в северен Лондон срещу 65 милиона паунда преди началото на сезона, но германецът изглежда хаотичен и често се лута в схемата на Артета, пък какво остава да се превърне в голаджията, от който съставът така трескаво има нужда. А дали тези пари не можеха да бъдат изхарчени за чист нападател? Испанецът спомена в интервютото си за BBC след двубоя в неделя какво точно се случва: "Представихме се, както трябва, имахме достатъчно шансове. Но трябва да се възползваме от тях. За да печелиш, трябва да се възползваш от това, което създаваш. Когато играеш срещу един от най-добрите отбори в Европа и успееш да създадеш толкова положения, колкото рядко съм виждал някой да прави срещу тях, то ти трябва да спечелиш. Може би нещата опират и до малко психология."

Арсенал от доста време са свързвани с привличането на нападателя на Брентфорд Айвън Тони, чието осеммесечно наказание изтече. Но и сумата от 100 милиона паунда звучи доста сериозно и дори непостижимо през настоящия януари.

И така - решението на проблемите изглежда относително ясно. Но това не означава, че Артета автоматично ще се сдобие с него. Колкото и да му се иска. Защото вероятно не му е особено приятно, че Юрген Клоп напусна "Емиратс" с характерните за него удари във въздуха със стиснат юмрук към 7-те хиляди привърженици на гостите, а испанецът се прибра в съблекалнята с наведена глава и с една възможност за трофей по-малко.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА може да отложи първоначално определените срокове за лунните мисии
НАСА може да отложи първоначално определените срокове за лунните мисии
Светият Синод: Вечна и блажена да е паметта на митрополит Йоаникий
Светият Синод: Вечна и блажена да е паметта на митрополит Йоаникий