НОВИНИ

Голям интерес към новата програма за саниране - в Благоевград са първенци по обновени блокове

bnt avatar logo
от БНТ
22:46, 12.10.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Голям интерес в цялата страна към новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, която ще се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост.

Очаква се Програмата да стартира през ноември, като са предвидени над 1,4 млрд. лева за саниране на жилищни сгради, построени преди 1999 г. с минимум двама собственици и най-малко четири апартамента. Указанията за кандидатстване все още не са утвърдени от държавата и са публикувани за обществено обсъждане на сайта на МРРБ.

В министерството ще се приемат предложения за изменения до началото на следващия месец, затова са възможни леки промени при условията за кандидатстване.

Преди две години Благоевград промени изцяло облика си. 189 жилищни сгради в кварталите и в центъра на града бяха напълно обновени по предишната програма за енергийна ефективност. Един от блоковете в квартал "Струмско" е сред малкото, които все още изглеждат така - с падаща мазилка и изпочупени тераси.

Всички съседни блокове са санирани. При новата програма обаче, собствениците ще трябва да изготвят за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване. Това ще им струва средно около 6 лв. на квадрат.

"Със сигурност това ще е проблем, защото ние сега при елементарни неща, които трябва да се сменят, ми прави впечатление как 2 - 3 апартамента не искат да участват", коментира Йоана Рангелова.

Нов момент в програмата е, че има възможност разходите за обследване да бъдат възстановени като безвъзмездна помощ от ЕС, в случай че бъде сключен договор за саниране. Блоковете обаче, които не успеят да се класират за участие в програмата, няма да могат да си възстановяват разходите, поне според сегашните правила.

"Ще напишем в нашите предложения към МРРБ държавата да предприеме необходимото, за да възстанови средствата на тези хора, които са били достатъчно добросъвестни все пак, за да участват в тази процедура", каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

На този етап съветът към хората, които искат да кандидатстват по новата програма, е да потърсят съгласие от всички собственици на апартаменти, след което да регистрират Сдружение на собствениците на етажната собственост.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона и Интер си спретнаха зрелищно реми с шест гола на "Ноу Камп"
Барселона и Интер си спретнаха зрелищно реми с шест гола на "Ноу Камп"
Наполи се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига след нов разгром над Аякс
Наполи се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига след нов разгром над Аякс