НОВИНИ

Стачката на петролните рафинерии във Франция продължава, правителството ще използва твърди мерки

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:53, 12.10.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Френското правителство изпълни заканата си да предприеме твърди мерки, за да прекрати стачката на служителите в два енергийни концерна.

Днес обаче стачкуващите с искане за по-високи заплати решиха да продължат протеста, който вече трета седмица блокира петролни рафинерии и складове за горива. Резултатът е недостиг на гориво и безкрайни опашки пред бензиностанциите в страната.

Огромни опашки - такава е картината край много бензиностанции във Франция, където са блокирани складове за горива и днес стачкуват шест от седемте рафинерии в страната - четири на "ТоталЕнержи" и две на "Ессо-Ексон Мобил". Премиерът Елизабет Борн предупреди за твърди мерки в една от компаниите, където два синдиката са приели увеличение на заплатите с 6,5% догодина.

"Социален диалог означава да вървим напред, когато има мнозинство. А предложенията на ръководството на компанията не са минимални, те са значителни. Поисках от префекта да започне, както разрешава законът, рекзивиране на персонал, нужен за функционирането на складовете на тази компания", заяви Елизабет Борн, премиер на Франция.

Реквизиране на служители означава принудително връщане на работа под заплаха от глоби и дори затвор. Тази мярка се сблъска със съпротивата на твърдолинейния синдикат CGT - Обща конфедерация на труда, който заплаши да я оспори в съда. Синдикатът иска 10% увеличение на заплатите в ТоталЕнержи за тази година при вече получено увеличение от 3,5 на сто.

"Има пари. Правителството трябва да чуе, че ако изпълни заплахата за реквизиране, към нас ще се присъединят и други корпорации, ще организираме това", заяви Оливие Матьо, член на CGT.

Заради липса на доставки вчера 30% от бензиностанциите във Франция останаха без гориво. Другаде се извиха опашки, повишиха се и цените.

Кризата с горивата засилва социалното напрежение и натиска върху правителството в период, когато хората и без това страдат от поскъпването на живота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан започна с победа в турнира за Купата на ФИБА Европа
Шампионът Балкан започна с победа в турнира за Купата на ФИБА Европа
Държавата е загубила 40 милиона лева от лошата настилка на лотовете 2 и 3 на АМ "Тракия"
Държавата е загубила 40 милиона лева от лошата настилка на лотовете 2 и 3 на АМ "Тракия"