НОВИНИ

Ръст на заразените с COVID-19 и респираторни инфекции

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:19, 12.10.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ръст на заразените с COVID-19 и други инфекции на дихателните пътища. Затягане на противоепидемичните мерки на този етап обаче не се предвижда, тъй като натискът към болниците не е голям. Главният държавен здравен инспектор предупреди, че се очаква по-сериозна грипна вълна, която може да натовари здравната система.

Доктор Иванов е записал около 100 души над 65-годишна възраст за безплатна имунизация срещу грип. Ваксините днес бяха доставени в кабинета му.

"Много хора търсят - голям интерес има. Ако има по-голям интерес от списъка, който съм направил, ме убедиха, че ще мога да поръчам ваксини, за да мога да поставя на хората, които желаят", каза д-р Станислав Иванов - общопрактикуващ лекар УМБАЛ "Лозенец".

Хората, които редовно се ваксинират срещу грип, твърдят, че ако се заразят инфекцията протича по-леко.

"Клиничната картина е по-лека. По-лесно изкарват заболяването", каза д-р Станислав Иванов.

Вирусолозите очакват този сезон у нас да доминира щамът "Дарвин", който засяга най-малките и най-възрастните.

"Грипът много често дава усложнения във вид на пневмонии. И по-рядко има и други усложнения от страна на централната нервна система. Грипът е много сериозно заболяване и не трябва да се подценява. Особено от страна на рисковите групи, при които шансът да развият тежко заболяване е по-голям", каза проф. Нели Корсун - завеждащ Национална грипна лаборатория, НЦЗПБ.

По данни на здравното министерство имунизацията срещу грип при хора в напреднала възраст намалява риска от тежко протичане и усложнения с до 60% и смъртните случаи с до 80%.

"По-добре човек да има имунитет срещу грипния вирус, защото паралелната циркулация на грип и COVID-19 не е добра. И изкарването едно след друго на тези заболявания поставя организма пред доста голяма тежест", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен испектор.

По националната програма за имунизация срещу грип на хора над 65 години, която приключва тази година са осигурени 190 хиляди ваксини. Очаква се здравното министерство да предложи на правителството и догодина да има безплатни ваксини за възрастните. Противогрипните ваксини за продажба в аптеките тази година са около 110 000

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Йончев: Основната цел на "Български възход" е да отстоява националния интерес
Румен Йончев: Основната цел на "Български възход" е да отстоява националния интерес
Апартамент и две коли горяха в столичния квартал "Младост" 4
Апартамент и две коли горяха в столичния квартал "Младост" 4