НОВИНИ

Владислав Панев: Митрофанова не трябва да присъства на откриването на НС, ще говорим с администрацията

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 12.10.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Нашата позиция е ясна - Русия е стана агресор, а посланик Митрофанова с поведението си, откакто е на този пост, не съм сигурен дали трябва да продължава да изпълнява тази си функция, камо ли да присъства на откриването на 48-ото НС". Това заяви Владислав Панев от "Демократична България" в "Още от деня".

"Ще направим необходимото, включително с консултации с администрацията на парламента тя да не присъства на откриването", каза той.

На въпрос може ли да се стигне дотам, че Народното събрание да не бъде открито, Панев отговори, че това е "краен случай, но напълно валидна опция".

Борисов: ПГ на ГЕРБ няма да влезе в Народното събрание, ако Митрофанова дойде

Панев не вярва, че "Демократична България" ще подкрепи кандидат на ГЕРБ за председател на парламента, но те така или иначе вероятно ще имат мнозинство за тази позиция.

Заяви още, че ДБ няма как да преговарят и да участват в първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство, но ако се намери мнозинство по конкретни теми, това ще отвори поле за разговори за втория и третия мандат:

"Ние вече заявихме, че ще внесем поредица от законопроекти, които са свързани със съдебната власт, контрола върху главния прокурор, конкурентоспособността на българската икономика, включително военна помощ за Украйна, включително промени в регулаторите, особено там, където са изтекли мандатите. Да видим как ще реагират и дали ще се намери мнозинство за прокарване на тези важни за България реформистки законопроекти", посочи Владислав Панев.

Ако се стигне до втори мандат, "Продължаваме Промяната" са водещи, коментира Панев, а с кого биха разговаряли "Демократична България" ще зависи от гласуванията на първите законопроекти.

"Вярно е, че партньорите от предишното Народно събрание нямаме мнозинство за съставяне на правителство, но може би затова трябва да се мисли нещо друго - дали ще е правителство на малцинството или друго. Въпросът е да има ясно мнозинство в парламента за прокарване на ясни политики", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апартамент и две коли горяха в столичния квартал "Младост" 4
Апартамент и две коли горяха в столичния квартал "Младост" 4
Станаха ясни нарядите за 14-ия кръг в Първа лига
Станаха ясни нарядите за 14-ия кръг в Първа лига