НОВИНИ

Нова опасна мода сред тийнейджърите - никотинови дъвки

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:21, 12.10.2022
8499
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Слушай новината

След райския газ друга опасна мода набира популярност сред тийнейджърите - ученици купуват и използват никотинови пакетчета, познати като “снус”. Изделието прилича на дъвки, но е забранено за продажба на малолетни и непълнолетни.

В популярните мобилни приложения обаче изобилства от клипове, на които тийнейджъри открито демонстрират как се използват никотиновите пакетчета, предизвикващи еуфория и замайване, но имащи опасни последици върху здравето на подрастващите.

Още в началото на новата учебна година, директорът на столичното 119-о училище забелязал новата мода сред някои ученици.

"По-големите ученици започнаха да ги показват, после да си ги раздават и първоначално няма как да знам какво е това - прилича на дъвка, но за съжаление има високо съдържание на никотин - реално една употреба на подобна дъвка се равнява на три цигари, изпушени едновременно", каза Диян Стаматов - директор на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Бърз поглед в TikTok показва клипчета, в които тийнейджъри демонстрират как се използват и как влияят тези пакетчета. Там намираме и канала на д-р Танер Шахин, който прави здравнообразователни клипове. Един от най-гледаните е за вредата от никотина. Според него модните пакетчета могат да бъдат опасни.

"Прекомерната употреба може да доведе до интоксикация. Важно е да се знае, мозъкът на всеки човек се развива до над 20-годишна възраст и никотинът може да бъде изключително опасен за развиващия се мозък на децата, тъй като потенциално уврежда участъци, които контролират вниманието, ученето и запомнянето", казва д-р Шахин.

С разрешението на родителите на това 14-годишно момче, то опитва да купи снус от магазин за цигари и алкохол. Не успява в конкретния магазин, защото няма 18 години, но неговите връстници знаят вратичка.

"Имам приятели, които дават пари на по-близки големи и им купуват", казва друго момче.

"Употребата на никотинови продукти като снус, никотинови дъвки и т.н. по принцип е с цел да се лекуват зависимости към тютюнопушене и парадоксът тук е, че подобни модни тенденции към подрастващи ги подтикват към бъдещи зависимости", казва д-р Шахин.

Според Диян Стаматов, за да не стигат тези продукти до деца, трябва строг контрол върху търговците.

"Единственото, което можем да правим в училище е да информираме за вредата учениците, да информираме родителите какви са последиците, които биха могли да се случат, но за съжаление вината остава отново в училище, тъй като тези продукти се ползват в училище и действието от тях мигновено рефлектира върху самото поведение на ученика", казва Стаматов.

Стаматов посочи, че училището не може да налага големи санкции на учениците, носещи снус със себе си в класните стаи. Според него най-важна е превенцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златен гейм" прати Хебър напред в Шампионската лига по волейбол
"Златен гейм" прати Хебър напред в Шампионската лига по волейбол
Редица противоречия в руските версии за взривяването на Кримския мост и "българската връзка" - какви са те?
Редица противоречия в руските версии за взривяването на Кримския мост и "българската връзка" - какви са те?