НОВИНИ

Редица противоречия в руските версии за взривяването на Кримския мост и "българската връзка" - какви са те?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:07, 12.10.2022
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Според последните твърдения на Федералната служба за сигурност на Русия, взривното устройство, използвано на Кримския мост, е тръгнало от Одеса в началото на август към българското пристанище в Русе. Маршрутът минавал и през Грузия и Армения.

В двете версии на руските служби за взривяването на Кримския мост има редица противоречия. Следственият комитет на Руската федерация твърди, че камионът, взривен на моста е минавал през България. Безспорно е установено, че той никога не е влизал в нашата страна и това беше официално заявено от нашето правителство. Днес руската Федерална служба за сигурност излезе с друга версия.

Противоречията са още в първата версия, в която се говореше за камион, а после - за автобус. Днес в РИА "Новости" публикуваха последователно видеоматериали на предполагаемия камион, в които също има множество несъответствия - видими на пръв поглед.

На едната снимка има две оси, на другата - една. Във видеото има резервна гума в края на ремаркето, а на скенера такава липсва. Противоречия има и в твърдението, че камионът се движи от България към Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарския край. Само че Армения не граничи нито с Русия, нито със Северна Осетия.

Освен това този камион никога не е бил в България, не се движил по българските пътища и не е преминавал през нито едно българско пристанище.

"Българските служби си свършиха работата. Знаете и позицията на Министерски съвет, която излезе и беше категорична. Още вчера всички материали и документи са предадени на прокуратурата. Така че оттук нататък всякакви въпроси, моля да отправяте към нея, защото изнасянето на информация по отношение на тези документи може да става единствено от прокуратурата, на която се предадени материалите", заяви Демерджиев.

Първо се твърди, че камионът тръгва от пристанище Одеса и стига до Русе. Това няма как да стане, защото контейнеровоз не може да премине през делтата на Дунав и да стигне до Русе.

Още по-малко в началото на август, когато нивото на Дунав беше критично ниско и търговското корабоплаване беше почти блокирано. Цитираната от ФСБ фирма - "Балтекс Кепитъл", не е регистрирана в българския търговски регистър, но от осем години има склад в най-големия логистично-индустриален център в Русе.

"Имат към момента Балтекс мисля, стоки при нас, но нали ви казвам - информация повече от службите, когато излезе резултатът", коментира Георги Стоилов – изп. директор на Свободна зона – Русе.

Международната спедиция на товара е извършена от фирма "Тива ком". Управителят ѝ Валери Илиев обясни, че не става дума за камион, а за контейнер със строително фолио, който са обработили само по документи, защото е бил запечатан. Той изцяло потвърди официалната позиция на България по случая.

"Тази стока, която ние сме обработили, тя е тръгнала от Украйна, преминала е през Румъния и оттук е продължила пътя си за крайното си местоположение. Това е. Точка. Това, което излезе като съобщение от нашето правителство, това е самата истина. Няма никакво участие на България като държава в този процес", заяви Валери Илиев – управител на спедиторска фирма "Тива ком".

От логистично-индустриалния център в Русе са предоставили на службите всички налични документи и видеозаписи.

А от проверката на нашите служби става ясно, че товар с подобни характеристики е преминал през страната ни в транзитен режим. У нас е влязъл от друга страна членка на Евросъюза, бил е в запечатан контейнер и под митнически надзор. Напуснал е страната на 17 септември през пристанище Бургас към държава, различна от Русия.

Контейнерът, в който е бил този товар не е бил на взривения камион. В момента се намира в склад на спедиторска фирма в друга държава, която също не е Русия. Т.е., връзка между България и взрива на Кримския мост няма и не може да се търси.

По темата работиха: Иво Никодимов, Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова опасна мода сред тийнейджърите - никотинови дъвки
Нова опасна мода сред тийнейджърите - никотинови дъвки
Румен Йончев: Основната цел на "Български възход" е да отстоява националния интерес
Румен Йончев: Основната цел на "Български възход" е да отстоява националния интерес