НОВИНИ

Държавата е загубила 40 милиона лева от лошата настилка на лотовете 2 и 3 на АМ "Тракия"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:37, 12.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Скандални разкрития на регионалния и вътрешния министър за спестени материали при изграждането на автомагистрала "Тракия". Загуби от 40 милиона лева за държавата са установени след проверка на качеството на лот 2 и лот 3. Задачата на служебния кабинет сега е да се разбере кой е изградил хотел за сметка на спестените пари за пътища.

Служители от двете министерства са взели проби от лот 2 и 3 на автомагистрала "Тракия", които са изследвани в Института по пътища и мостове. Още първите резултати от взетите проби са показали, че обявените работи са по-малко от заложените и че качеството е съмнително. Вътрешният министър Демерджиев посочи, че дебелината на пътното платно е значително по-малка, а материалите се разминават.

"Състоянието на тези два лота дава пряко отражение на това, което се случва по пътищата и ние го виждаме ежедневно. За мен е загадка защо никой не направи усилия да установи какво е вложено в "Тракия". Тя вече е изпълнена, а както виждате, за двата лота липсват 40 милиона лева само от невложени материали", каза Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Конкретните разчети сочат, че за лот 2 липсват около 12,5% от материалите за пътя на стойност над 17 милиона лв., а от лот 3 липсват над 17% - на стойност над 23 милиона лв.

"Очевидно имаме проблем с качеството на материалите. Има овлажняване на леглото на пътя, което означава, че при всички положения материалите не са тези, които трябва да бъдат вложени", каза Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

Точно оценка за качеството на вложените материали в лот 2 и 3 на автомагистрала "Тракия" ще има след 10 дни когато ще приключат пълните им изследвания. Факт е обаче, че гаранционните срокове за двата лота са изтекли и сега държавата ще трябва да ремонтира тези участъци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачката на петролните рафинерии във Франция продължава, правителството ще използва твърди мерки
Стачката на петролните рафинерии във Франция продължава, правителството ще използва твърди мерки
"Златен гейм" прати Хебър напред в Шампионската лига по волейбол
"Златен гейм" прати Хебър напред в Шампионската лига по волейбол