НОВИНИ

Две знакови покушения в Близкия изток отново повдигат опасенията от пълномащабна война (ОБЗОР)

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:25, 31.07.2024
Чете се за: 05:30 мин.
По света
Слушай новината

За 24 часа две покушения в различни точки на Близкия изток - Бейрут и Техеран повдигнаха отново опасенията от пълномащабна близкоизточна война. Ликвидиран беше политическият лидер на групировката "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, а в Бейрут беше убит вторият човек в йерархията на ливанското шиитско движение Хизбула - Фуад Шукр.

Смята се, че зад покушенията стои Израел, но от Тел Авив обявиха, че стоят само зад взрива в Ливан, при който загина Шукр. Иран и Хизбула обещаха да отвърнат на ударите, в ислямската република е обявен тридневен траур.

2.00 часа през нощта. Техеран - резиденцията, в която е отседнал Исмаил Хания, е ударена само часове след церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. 62-годишният политически лидер на Хамас умира, убит е и негов бодигард. Новината е съобщена от Иранската революционна гвардия, но не се уточнява с какво е поразена сградата, само, че се води разследване и, че зад атаката стои Израел.

От Тел Авив няма реакция, единствено пресофисът на израелския кабинет разпространи снимка на Хания с надпис - "Елиминиран!". Днес има консултации на израелския кабинет по сигурност. Иранският върховен водач аятолах Хаменей излезе с позиция, която беше прочетена от водещите на иранските телевизии.

"С тези действия престъпният терористичен ционистки режим подготви почвата за сурово наказание и смятаме за наш дълг да отмъстим за кръвта на мъчениците, които загинаха на територията на Ислямска република Иран."

Военното крило на Хамас обяви, че покушението дава нови измерения на битката с Израел и ще има сериозни последици. Болката е голяма, каза снахата на Исмаил Хания - Инас.

"Скърбя за мъжа, чието име изпълва небето и земята. За един добре познат мъж, за моя обичан свекър и баща - Абу Абед Хания, защото той се присъедини към честните и благословени мъченици", посочи Инас Хания - снаха на Исмаил Хания

В бежанския лагер Шати в ивицата над руините на дома на Исмаил Хания или Абу Абед, както е известен там, беше поставен портретът му.

"Каква загуба. Изгуби децата си, погуби се и той и домът му. Вече нямаме лидер, войната свърши - по-добре да умрем в тази война, отколокото да изгубим Абу Абед", каза Фатима ал Саати - съседка на Исмаил Хания в бежанския лагер Шати.

Протести избухнаха недалеч от университета в Техеран. Гневни иранци носеха портрети на Хания и развяваха палестинския и иранския флаг. В Израел ликуваха.

"Покушенията на Хания и на втория в йерархията на Хизбула са добра новина за Израел и за света. Надявам се това ще доведе до край на войната и освобождаване на заложниците", каза Еитан Гурел - жител на Тел Авив.

Убийството на Хания стана само няколко часа, след като мощен взрив разтърси южната част на Бейрут. Израелската армия съобщи, че е ликвидиран Фуад Шукр, известен още като Сайид Мухсан, старши военен командир в "Хизбула" и ръководител на стратегическото й звено. Според Тел Авив той стои зад касапницата на Голанските възвишения, при която бяха убити 12 деца.

"Атаката в Бейрут беше фокусирана, ограничение и прецизна. Не искаме война, но се подготвяме за всички възможности", посочи Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

Техеран потвърди, че Шукр е бил в сградата, но останките му все още не са открити. Смята се, че той е около 60-годишен и е съветник на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала. Шукр е част от шиитите, основали движението след изарелската инвазия в Ливан през 82-ра година.

Съединените щати твърдят, че има ключова роля и в бомбардировките на американските военноморски части в Бейрут през 83-та година, когато загинаха 241 американски военнослужещи. Затова и Вашингтон дава 5 милиона долара награда за главата му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу насилието над жени се проведе в София
Протест срещу насилието над жени се проведе в София