НОВИНИ

Готова ли е системата за повишеното потребление на ток по празниците

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 24.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

По традиция на празниците скача консумацията на ток. Готова ли е електроенергийната система да поеме завишеното потребление?

От Енергийния системен оператор очакват завишено потребление на ток в празничните дни, въпреки че през тази година природата е благосклонна и температурите са нетипично високи за сезона.

"Електроенергийната система е в добро състояние. Няма аварийни обекти. Всички аварии от предходните снеговалежи са отстранени. Подсигурени са необходимите аварийни екипи, с високопроходима техника и материали. Така че нямаме притеснения за някакви сериозни проблеми с електрозахранването в страната", каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Националният електроснабдител е готов да реагира при пиково потребление, ако температурите рязко се понижат и потребителите натоварят мрежата.

Има засега достатъчно натрупани водни резерви в язовирите, които обслужват ВЕЦ-овете на НЕК. Отделно от това имаме подписани договори с румънския оператор и с гръцкия оператор за предоставяне на аварийна помощ. И имаме предварително дадена аварийна помощ на турския и сръбския оператори, която подлежи на натурално връщане, така че има откъде да осигурим необходими количества при сериозно потребление в страната, каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Електроенергийният системен оператор поддържа над 15 000 километра електропроводни линии и 297 подстанции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледни подаръци за децата на загинали и пострадали полицаи
Коледни подаръци за децата на загинали и пострадали полицаи
Християните очакват Рождество Христово
Християните очакват Рождество Христово