НОВИНИ

Грешка на мексиканските власти може да е довела до връщането на наши сънародници от Мексико

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:35, 26.01.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Вероятната причина е и грешка при резервациите от страна на туроператорите. Това каза пред БНТ външният министър Николай Милков по повод кошмарното пътуване на наши сънародници до латиноамериканската държава. Тяхната екскурзия приключи в килия - без багаж, документи и връзка с родината.

Първите сигнали за върнати български туристи са получени от почетния консул на Мексико в България през декември. По време на коледните празници трима българи не са били допуснати в страната заради несъответствие на документите. Досега обаче не е имало толкова брутален случай като този на семейство Елена и Галин Ефендиеви от Бургас, които е трябвало да престоят в затворени помещения, подобни на килии, в продължение на четири дни.

"Нещата са под контрол. Става въпрос за изолирани случаи. Вероятно се касае, че пътуването е извършено с чартърна компания и която вероятно на връщане не е могла да ги вземе. Затова е трябвало да се чака следващия рейс", каза Пенчо Ралчев - почетен консул на Мексико в България.

При влизане в страната властите имат право да направят интервю с някои от туристите, които се избират на случаен принцип. Въпросите са свързани с целта на посещението, изисква се адрес за отсядане, както и билет за връщане. Случаите, в които може да се стигне до връщане в България са свързани с открито несъответствие между личните данни и ваучерите за хотел, направена резервация без платен хотел или пък липса на обратен билет. През последните месеци в страната се забелязва затягане на граничния контрол.

"Това е във връзка с ограничаване възможностите за нелегална емиграция към САЩ. Това е проблем. Мексико и САЩ имат голям натиск от нелегална емиграция към САЩ", заяви Пенчо Ралчев - почетен консул на Мексико в България.

От външно министерство заявиха, че посолството ни в Мексико вече работи по изясняването на казуса с върнатите български туристи.

"Беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани и туристическите власти в страната, с което беше поискана пълна информация относно тези случаи, така че да бъдат изяснени причините и да бъдат прекратени евентуални нежелателни практики, които поначало би трябвало да бъдат избягвани", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Външният ни министър заяви, че въпреки всичко не е необходимо нашите туристи да анулират резервациите си за Мексико.

"Добре е също така българските граждани да бъдат бдителни, когато правят резервациите си, да внимават във ваучерите им да няма грешки, да говорят с туроператорите", заяви Николай Милков.

По казуса се очаква отговор на нотата, изпратена до мексиканското външно министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бранителите Жереми Петрис и Ван дер Каап пропуснаха днешната тренировка на Левски (Видео)
Бранителите Жереми Петрис и Ван дер Каап пропуснаха днешната тренировка на Левски (Видео)
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград
По зрителски сигнал: Задържаха учител заради връзка с 14-годишно момиче в Асеновград