НОВИНИ

Кошмарно отношение към български туристи в Мексико (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:17, 25.01.2023
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Слушай новината

Мексико отказва да приема български туристи. Това съобщават от обединението "Бъдеще за туризма". За последните близо 3 месеца 27 българи, пристигнали на летището в Канкун за почивка са били върнати обратно в България. Някои от тях е трябвало да стоят 4 дни в затворени помещения, подобни на килии. Обяснението на униформените лица, задържали нашите сънародници, е било, че те нямат предплатен хотел и въпреки че са им били представени ваучери за настаняване, българите са връщани обратно.

Връщането на български туристи от Мексико, въпреки че разполагат с всички необходими документи, започва през октомври миналата година. Случаите са само от летището в Канкун. Сред най-потърпевшите са семейство Елена и Галин Ефендиеви от Бургас и сестрата на Елена, които пристигат в Мексико в началото на януари с очакване за прекрасна двуседмична почивка в петзвезден хотел, като имат всички необходими резервации.

Още на самолетния ръкав обаче служител на миграционните събира паспортите им, снима ги , на което те все още не обръщат внимание ,събира мобилните им телефони и ги обискира. Последва разделяне на мъжете от жените и без никакви обяснения те са заключени в отделни стаи, заедно с литовци и арменци и така за пет дни.

Елена Параскова: "В стаята, в която бяхме жените, за да стигнеш до санитарния възел, газиш в 3 см вода, при което краката са ти винаги мокри. Това е една стая, облицована с камък, в която е 10 - 12 градуса. Когато си с къс ръкав, с къси крачоли и бос, не е никак комфортно. Първата вечер донесоха едно фолио за хипотермия, с което бременната ми сестра да се завива. 48 часа нямахме бутилирана вода, чиста питейна вода. Носеха се с храната ни, която идваше в различни часове от деня – закуската идваше на обед, обеда идваше вечерта, а вечерята идваше в 23.00 ч. през нощта. Носеха едни торбички с вода, лимон и захар, която има вкус на разгазирана лимонада. Пет дни ни храниха с едно и също – ориз, пюре от черен боб и варени тиквички. В крайна сметка, като няма нищо за ядене, това се яде".

Галин Ефендиев: "Трябваше да оцелеем там по някакъв начин. Изкарахме си чинно всичките 5 дни. Те постоянно идваха и лъжеха, че ще пътуваме на другия ден вечерта, сутринта. През цялото време обясняваха, че не знаят английски".

Неизвестността също е ужасна. Неприятното усещане да ти носят обяда с военни с автомати и да те отведат, да те ескортират до самолета с военни с автомати, също е ужасно.

От туристическата агенция, изпратила българите в Мексико, уточняват, че всеки един е платил минимум по 2000 евро за своята почивка, превърнала се в кошмар, а освен това и багажът на голяма част от депортираните клиенти е бил загубен и до момента не е възстановен.

Семейство Васеви от Пазарджик също са сред потърпевшите. И те са били държани в стая, без документи и телефони, без каквито и да е обяснения, но поне са били върнати в България още същия ден.

Петя Васева, Пазарджик: Стояхме заключени, след 30 - 40 минути ни отключиха, строиха ни в две редици и ни снимаха като престъпници. Казаха да ги последваме и ни качиха на самолета. Служителите не искаха да говорят на английски, говореха изцяло на испански. Въобще не искаха да коментират защо ни връщат. Това беше един кошмар за нас.

От обединение "Бъдеще за туризма" съобщиха, че над шест български фирми, изпращали туристи в Мексико, са съобщили за подобни случаи. От бранша обясняват скандалното отношение към сънародниците ни.

Румяна Балтова, обединение "Бъдеще за туризма": Има някаква фиксация в момента от страна на мексиканските власти към млади хора от Източна Европа, защото всички отклоняване са били от Източна Европа. Може би има някаква престъпна дейност в района на Мексико и те следят за млади хора".

От бранша са изпратили писмо до Министерството на външните работи във връзка с върнатите българи. Получили са съобщение, че като причина за отказ властите в Мексико посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведеното събеседване с тях.

Днес стана ясно, че посолството ни в Мексико е уведомило за случая и е изпратило нота до мексиканските власти с молба за официална информация. Изпратени са покани и за среща с миграционните власти на летището в Канкун.

От туристическия бранш у нас очакват общи действия на външното министерство и Министерството на туризма да съдействат за разрешаване на случая с върнатите българи от Мексико.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Милков: България ще прекрати съвместни проекти с РСМ заради побоя над Христиан Пендиков
Николай Милков: България ще прекрати съвместни проекти с РСМ заради побоя над Христиан Пендиков
Локомотив София с първи гол в Турция, но остава без победа в проверките
Локомотив София с първи гол в Турция, но остава без победа в проверките