НОВИНИ

Седмица до края на 48-ото НС: Депутатите вече мислят за предсрочните избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:11, 25.01.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

До края на 48-ото Народно събрание остават още 7 дни. И естествено - политическите формации гледат към предстоящата предизборна кампания, както и възможните коалиции преди вота.

29 са законите, които успя да приеме досега в краткия си живот 48-ото НС. Оставащите дни трябва да бъдат използвани за приемането на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа - това е мнението на голяма част от депутатите.

48-ото Народно събрание приключва работа след четири редовни заседания. Но те едва ли ще стигнат за законодателните амбиции на депутатите.

Томислав Дончев: Всички закони, поне частично, които са свързани със съдебната реформа, законите, свързани с ПВУ.

Стою Стоев, ПГ на "Продължаваме Промяната": Законите, които могат да минат, са закона за лицата, подаващи сигнали, както и НПК за разследване на главния прокурор.

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България": За нас най-важният тест, лакмус, ще бъде законът, който урежда процедурата за главния прокурор. Ще видим утре как ще протече дебатът, ще има ли воля до 3 февруари да бъде използвано времето и да бъде приета тази процедура.

Трябва да се работи за намаляване на напрежението между политическите сили в следващия парламент, е мнението на Томислав Дончев. Прогнозира, че ако отново не се излъчи правителство, има опасност всички да станат излишни. Съгласен е, че трябва да се пита актива на ГЕРБ да падне ли забраната за подкрепа на правителство с участието на БСП, макар че е скептичен за парламентарно партньорство с тях.

Томислав Дончев: Тази война на буквите - едната абревиатура срещу другата до нищо добро не води... БСП не е ключът към следващото управление... Скептичен съм по отношение на парламентарно партньорство, по отношение сформирането на управляващо мнозинство с тях по една проста причина - ние имаме много сериозни различия.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" водят преговори за съвместно явяване на изборите, но още нищо конкретно не е подписано.

Асен Василев: Работим заедно с ДБ доста активно, така че да се случи обединение, не само с тях, а с всички други граждански организации и партии, с които имаме обща визия за България. Как България да стане съвременна, европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем.

Христо Иванов: Ние водим преговори с колегите от ПП и в тях ще се установи кои са най-добрите опции пред нас, с оглед решаването на тази задача. Няма още нищо финализирано. Определени неща трябва да се случат преди предизборната кампания, в рамките на предизборната кампания се правят анонси, на база на които след това се търсят следизборни конфигурации в парламента.

Костадин Костадинов прогнозира, че съставът и съотношението на силите в следващия парламент ще е различен от сегашния.

Костадин Костадинов: Смятам, че ние в рамките на следващите няколко месеца ще убедим българските граждани едно много важно нещо, че от тях зависи всичко, защото последните 30 години ни обясняват, че от нас нищо не зависи.

Ръководството на "Български възход" утре ще решава дали да влизат в коалиции преди вота.

Стефан Янев, председател на ПГ на "Български възход": Едно от посланията е, че ние до голяма степен говорихме разумно през цялото време по време на работата ни в 48-ото НС. Опитвахме се да бъдем част от решенията, а не част от проблема.

БСП и ДПС не коментираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обърна бившия тим на Саша Илич - сръбският Чукарички
ЦСКА 1948 обърна бившия тим на Саша Илич - сръбският Чукарички
Оглед на новите съчетания на ансамблите при жените и девойките се проведе на националната база "Раковски"
Оглед на новите съчетания на ансамблите при жените и девойките се проведе на националната база "Раковски"