НОВИНИ

Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 25.01.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати, ако спешно не бъдат обновени операционния блок и родилните зали. Около 350 000 лева ще струва ремонтът на помещенията, но за нова апаратура трябва да се осигурят още 820 хиляди лева.

В родилния дом на улица "Весела" през миналата година са проплакали 350 бебета. Някога броят им е достигал над 2000, но тази статистика съвпада с времената на последното голямо обновяване на базата. Сега напълно обновени в родилния дом са само стаите за престой на пациентите. Това е малка утеха за персонала, който от години чака обновяване на най-важните за медиците помещения.

Елена Орехова – психолог и медицинска сестра: "Работя тук от 17 години, намираме се в операционната, тя е доста амортизирана и не е правен ремонт от също толкова години може би – 17 и повече. Само козметични промени".

В болницата казват, че лампите в операционните са като музейни експонати.

Д-р Калин Калинов – директор на дирекция "Здравеопазване", община Пловдив: "Тези, които са налични са с етикет "произведено в Съветския съюз" т.е. те са повече от 40- 50-годишни, операционните маси не са флексибилни, те са стари, застопорени, на които трудно се работи, същото се отнася и за анестезиологичните апарати, стара кислородна инсталация, вътре самият интериор - стари плочи, мозайка - напукана е от десетилетия".

Заради лошата материална база скоро е напуснал и началникът на отделението. Притесненията на ръководството са, че и други могат да си тръгнат.

Мария Горева – управител на МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив: "Ние работим и ще продължим да работим, но в един момент, тъй като кадрите са в основата, те са най-важни и ако те не бъдат достатъчно удовлетворени от условията на труд, които им предлагаме, твърде вероятно в един момент да напуснат".

Другият проблем е, че общинските лечебни заведения като търговски дружества превеждат своята печалба в общинския бюджет под формата на дивидент, посочват от общината.

Д-р Калин Калинов – директор на дирекция "Здравеопазване", община Пловдив: "Само, че влизайки в бюджета, те няма как да бъдат върнати обратно към лечебните заведения по Закона за лечебните заведения, защото тази печалба трябва да се реинвестира в медицинска апаратура и техника, както и подобряване условията на труд. - Защо? - Защото пречи един закон, наречен Закон за държавната помощ. Влизайки в бюджета на община Пловдив и връщайки се към търговските дружества, които са общински, се превръща в държавна помощ и това пречи. Това е един парадокс и не само прави процедурата невъзможна, но и ако ние трябва да я провеждаме, тя е много бавна".

От ръководството смятат, че могат да закупят нова апаратура с нисколихвени кредити и европейски средства, но за останалите крайно належащи ремонти пари няма.

Репортер: Нели Ангелова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив победи руския елитен Урал в предпоследната си контрола в Дубай
Ботев Пловдив победи руския елитен Урал в предпоследната си контрола в Дубай
Политическата криза в Подгорица - пред БНТ говори председателят на Европейското движение на Черна гора
Политическата криза в Подгорица - пред БНТ говори председателят на Европейското движение на Черна гора