НОВИНИ

Политическата криза в Подгорица - пред БНТ говори председателят на Европейското движение на Черна гора

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:15, 25.01.2023
Чете се за: 11:47 мин.
По света
Слушай новината

Продължителната политическа криза в Черна гора излага на риск присъединяването на страната към Европейския съюз. Преговорите може да бъдат замразени, ако до края на този месец не бъде разрешен спорът за назначаването на съдии в Конституционния съд. Последно предупреждението дойде в Брюксел от словенския външен министър Таня Файон, която каза, че предстоящите през март избори в Черна гора няма как да се проведат без функциониращ Конституционен съд.

Още по темата - в интервюто на Николай Кръстев с Момчило Радулович, председател на Европейското движение на Черна гора.

Г-н Радулович, къде е днес Черна гора в светлината на обявените президентски избори?

Това, което, за съжаление, днес виждаме всички в Черна гора, но не само ние, като граждани, а и целият регион, дори и Европейският съюз, е че след три години, по-точно две години и половина, от властта на парламентарното мнозинство, се стигна практически до прекъсване на процеса на европейска интеграция. Както имахте възможност да чуете нашите управляващи, преди прекъсването на преговорите с правителството на Черна гора, нито правителството, нито Скупщината са в състояние да решат някои от основните реформаторски задачи, които се поставят пред тях още от август 2020 година. Става дума, най-напред, за избиране на съдии в Конституционния съд, а след това и за провеждане на нови парламентарни избори, както и Вие казахте, скорошното провеждане на президентски избори. Казвам, че и по-рано често е имало политическа нестабилност в Черна гора, но все пак се е постигал компромис. Политическата нестабилност, която се случва през последната година обаче, е наистина пълна изненада както за политическата сцена на Черна гора, така и за сцената на региона.

Г-н Радулович, дали те могат да разрешат тези политически кризи, в които се намира сега Черна гора?

Това ще бъде доста трудно, защото сегашното правителство и премиерът Дритан Абазович всъщност изпълняват дневния ред на президента на Сърбия - Вучич. Те предизвикват най-голямата дестабилизация на Черна гора. Действат според инструкциите на господин Вучич. Сегашните две партии на власт, които са мнозинство в правителството, а това са УРА и Социалдемократическа партия на Черна гора, очевидно не искат да излязат на избори, защото рейтингът им е спаднал значително. Толкова е спаднал, че СДП е под избирателната бариера, а УРА е на границата. Това са двете партии, които съставят мнозинство в правителството, но не са мнозинство в парламента. Ако излязат на избори, ще имат още по-малък брой депутати, а е под въпрос и дали изобщо биха преминали избирателната бариера. Те правят редица политически манипулации, за да се продължи по-дълго техният мандат и опитват в някоя нова констелация на политическите отношения да направят политически договори и евентуални коалиции, които ще им дадат възможност да оцелеят на политическата сцена на Черна гора. Затова казвам, че тези политически манипулации те правят, вдъхновени най-често от инструкциите на Белград. Белград е единственото място в региона, което харесва нестабилността в Черна гора. Президентът Вучич добре знае това и умело манипулира с няколко партии , които са под директното или индиректното му влияние.

Г-н Радулович, както казахте, освен в политическа криза, Черна гора се намира и в криза на институциите с недостига на конституционни съдии. Как това влияе според Вас на политическия живот във вашата страна?

Много негативно влияе, защото от смяната на властта през 2020 година всички очаквахме новото парламентарно мнозинство да проведе някои нови реформи, да проведе очакваните реформи и в правосъдието изобщо, не само в Конституционния съд, а и в прокуратурата, в институциите, в правителството и в парламента. Но се случи нещо съвсем противоположно. Една политическа партия в Черна гора имаше преобладаващо мнозинство, макар и в различни коалиции, но почти трийсет години. Сега се очакваше, че тези нови структури и новите партии на власт ще вземат най-доброто от тази система и ще го развият и подобрят, а това, което беше лошо, ще го отстранят от институционалната система. Случи се точно обратното. Новите парламентарни партии, които спечелиха властта през август 2020 година, унищожиха напълно всички добри практики, които съществуваха преди, и доведоха до максимум всички лоши практики и до политически и институционален абсурд. За съжаление, днес в Черна гора имаме пълна блокада на институциите. Европейският съюз остро критикува това. Най-новите изявления, отправени към нас от високопоставени служители в Европейския съюз са, че ако не се стигне до избор на съдии за Конституционния съд, ще се стигне до прекъсване на преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС. Такова нещо никой не е очаквал да се случи, но за съжаление, Дритан Абазович и неговото правителство, а и парламентарното мнозинство от август 2020 година в различни комбинации направиха сериозна институционална деструкция в Черна гора и създадоха нестабилност не само в Черна гора, а тази нестабилност рефлектира и върху някои страни от региона.

Г-н Радулович, преди няколко дни еврокомисарката Таня Файон каза точно това, че може да бъде застрашена по-нататъшната интеграция на Черна гора. Какво значи това изобщо за този процес във вашата страна?

Сега ще ви го обясня. До идването на власт на Дритан Абазович Черна гора беше лидер в процеса на европейска интеграция и преговори в региона. Сега, по-малко от година от неговото управление, ние имаме заплаха от Европейския съюз за прекъсване на преговорите. Беше немислимо, че това може да се случи. Имаме власт, която е под прякото негативно влияние на Белград, а и директно под влияние на Москва, защото всичко, което направи, не е провеждане на реформи, а изпълняване на заповедите на Белград. Това е, което блокира Черна гора в процеса на преговорите за присъединяване. Те не направиха нищо от споменатите реформи, нито подготвиха институциите, не подготвиха екипи за преговори. Процесът е напълно блокиран. Наред с това си служат с редица манипулации и с криминални действия. Хора на високи позиции във властта, сред първите сътрудници на Дритан Абазович, са предприемали различни криминални дейности, които е трябвало да предотвратяват. Някои от тях бяха арестувани и разследвани от прокуратурата, и са с голяма вероятност да бъдат съдени.

Г-н Радулович, вече няколко пъти споменахте името на сръбския президент господин Вучич. Бих искал да Ви попитам: в Черна Гора наблюдаваме сблъсъка между просръбския блок партии и прочерногорските партии. Какво значи това за сигурността и стабилността на нашия регион?

Силите в Черна гора, които са просръбски, едновременно са и проруски. Това са сили, чиято идеология се основава на шовинизма, на сръбския национализъм. Те са всичко друго, но не и ценности, които още Милошевич застъпваше във войните от 90-те години. Това, което Милошевич се опита да направи чрез войни през 90-те години, Вучич се опитва да направи чрез политически манипулации, чрез контрол на политически субекти в Черна гора и чрез финансиране на онези субекти, които се застъпват за сръбския национализъм. В Черна гора най-преобладаващи са политическите субекти. Имаме влияние на Сръбската православна църква, която е най-големият проводник на сръбския национализъм и на руско влияние в Черна гора и в целия регион. Като съберете всичко това заедно, получавате най-големия източник на институционална дестабилизация и в Черна гора, но и в други страни от региона, преди всичко в Босна, чрез действия в Република Сръбска, както и, разбира се, в Косово, чрез действия в северната му част. Това представляват днес Сърбия и президента Вучич. Те са основният източник на нестабилност в региона. Както виждате, ние сме на ръба на конфликта, на ръба на граждански конфликти в Черна гора, в Босна и Херцеговина, и в Косово. Причината за това е президентът Вучич и политиката на сръбския национализъм, която те провеждат сред така наречения "сръбски свят". Ако погледнете, този "сръбски свят" е паралелно на това, което Путин дефинира в политиката си, така наречения "руский мир", т.е. "руския свят". Така че имаме едно малко копие, малък Путин на Балканите, който единствено няма такава голяма военна сила и атомно въоръжение. Всичко друго Вучич има и може да го прокарва насилствено и по начин, който да дестабилизира региона. Така че отговорът на Вашия въпрос - за съжаление, такива действия на президента Вучич и сръбското правителство, и изобщо на сръбските институции в страните от региона, представлява в този момент най-голямата заплаха за регионалния мир и общата стабилност на Западните Балкани.

Вижте още във видеото

Автор: Николай Кръстев

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати
Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати
Черно море и Етър завършиха наравно в контролна среща, играна във Варна
Черно море и Етър завършиха наравно в контролна среща, играна във Варна