Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От 1 февруари: По-евтини карти за градски транспорт в цялата страна за пенсионери и учащи

Безплатно ще пътуват децата до 10-годишна възраст

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:33, 25.01.2023
30447
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет, който отпусна 100 млн. лева за субсидиране на обществения транспорт. Парите са осигурени от свръхпечалбите на петролните компании. Проверка на "По света и у нас" в страната обаче показа, че в някои градове вече е постигнато предложеното от правителството намаление.

Намалението на картите за общественият транспорт ще влезе в сила от 1 февруари.

"Виждаме, че когато някой върши работата си съвестно и с мисъл за другите, има резултати за хората", заяви Гълъб Донев - служебен министър-председател.

С решението реално се увеличава субсидията, която получава обществения транспорт, за да се компенсира разликата между реалната цена на превозния документ и намалената.

"Като цяло бюджета на тази мярка е 73 млн. лева - те са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", посочи Христо Алексиев - служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта.

Правителството ще отпусне и 27 млн. лева на общините, в които има непечеливши линии до малки населени места.

Христо Алексиев: "Държавата взе решение да увеличи субсидията и на тези нерентабилни линии, за да могат всички хора без значение дали живеят в голямо или в малко населено място, да имат достъпност, да имат осигурен транспорт".

Правителството работи и по нова мярка, която да замени съществуващата до края на миналата година от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея ще се търси вариант да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се.

Незабравка Недкова е начален учител в София. Всеки ден ходи с кола на работа. Досега семейството ѝ е успявало с предходната мярка да направи икономии.

Незабравка Недкова: "Възползвахме се от намалението от 25 стотинки, когато имаше. Спестявах на месец около 15 лева за гориво, за да отида на работа и да се върна. Имам две деца, които използват картите за градски транспорт за цялата градска мрежа, надявам се с новите промени да може да се постигне поне същия ефект".

Обикновените сметки обаче показват обратното. Спрямо стандартната цена на картата за градски транспорт в момента пенсионерските карти за възрастни над 65 години са намалени с 80%, а за ученици с 60 на сто. Не е ясно как новата субсидия ще се отрази в тарифите. От Центъра за градска мобилност обясниха, че очакват решението на Столичния общински съвет. Оттам пък казаха, че изчакват решението на Министерския съвет да бъде публикувано.

Снимки: БГНЕС

Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната.

Кремена Минева, началник на отдел "Транспорт" в Община Русе: "Ежегодно в общинския ни бюджет се залагат средства за допълнително намаление на карти за тези две групи пътуващи. След като излезе постановлението на МС, Община Русе има готовност, съобразно заложените нови процентни намаления, да извърши редуциране в цените на картите и от 1 февруари да започне издаването им за тези две групи правоимащи".

По-трудно ще бъде издаването на безплатните карти за деца до 10 години, тъй като те се отпечатват в БНБ за цялата страна. Транспортните дружества се съмняват, че това може да стане до 1 февруари.

Затова алармират и от Варна. Там ученическата карта за всички линии на градския транспорт струва 15 лв., като намалението е 70%. Хората над 65-годишна възраст плащат 2 лв. за една линия, намалението е 94%, а картата за всички линии струва 8 лева - намалението е 84%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се измъкна от загуба срещу словенския гранд Марибор
Славия се измъкна от загуба срещу словенския гранд Марибор
Левски отново победи Рига, този път с два гола на новото попълнение Рикардиньо
Левски отново победи Рига, този път с два гола на новото попълнение Рикардиньо