НОВИНИ

Изслушаха външния министър и посланика ни в Скопие по случая "Пендиков"

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 25.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Заради побоя върху секретаря на българския културен клуб в Охрид Христиан Пендиков и последвалото остро напрежение между двете страни, външната комисия в парламента изслуша ресорния министър Николай Милков и посланика ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Правителството в Скопие късно снощи гласува мерки за сигурност за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари, но не стана ясно дали е приет забранителен списък с българи, които да не бъдат допуснати на територията на страната, както призова преди дни президентът Стево Пендаровски.

След края на заседанието комисията ще излезе със специална декларация, която да бъде придвижена към Народното събрание. Тази декларация е да осъди говора и езика на омразата срещу българите, както и да призове за мерки за защита на правата на българите в РСМ.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Сега се гледа към 4 февруари, когато са честванията по случай рождението на Гоце Делчев. Очаква се българи, организирани с автобуси да се опитат да се придвижат към Скопие, където да положат цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

Късно снощи правителството в Република Северна Македония взе мерки за сигурност по отношение на осигуряването на обществения ред и сигурността на това събитие, но не става ясно дали забранителния списък е гласуван. Самият вътрешен министър на югозападната ни съседка не даде категорична яснота дали българи ще бъдат спирани на границата.

В София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с майката на пребития българин. Борисов остро е осъдил този акт и е заявил, че ще запознае председателя на ЕНП Манфред Вебер с този случай. Призовал е и властите в Северна Македония да накажат виновниците за този побой.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София с първи гол в Турция, но остава без победа в проверките
Локомотив София с първи гол в Турция, но остава без победа в проверките
За два часа: Продадени са над 70% от билетите за спектакъла с Джон Малкович в Народния театър
За два часа: Продадени са над 70% от билетите за спектакъла с Джон Малкович в Народния театър