НОВИНИ

Кои са българите в забранителния списък на Пендаровски?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:16, 24.01.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Балкани
Слушай новината

Забранителен списък на евродепутат и други български граждани, които да не бъдат допуснати на честванията за Гоце Делчев в Северна Македония - такъв списък предложи македонският президент Стево Пендаровски.

До този момент той не е посочил конкретни имена, но опозиционната македонска партия "Левицата" публикува списък с 6 души, които да бъдат обявени за персона нон грата в Северна Македония.

Сред тях са имената на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. На заседанието на Съвета за сигурност в западната ни съседка, Пендаровски заяви, че подобна забрана за влизане в Македония е нужна в името на националната сигурност на Северна Македония и предлага от граничния пункт с България до мястото на събитието да има достъп само хора, които нямат за цел "да унижават македонския народ".

Предложението идва от македонския президент и в прав текст звучи така:

"Да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония", каза Стево Пендаровски.

Аргументът гласи, че в България има структури, които и финансово и с транспорт ще подпомогнат голяма група хора от България да отидат в Македония на 4 февруари. Пендаровски допълни, че част от тези структури са свързани с руската разузнавателна служба.

"Ако на 4 февруари не реагираме както би реагирала всяка сериозна държава - има риск да дойдат много хора с лоши намерения към Македония и към македонците", каза той.

Хората, които ще получат забрана за влизане, не се споменават, но преди седмица македонската партия "Левицата" изрежда шест български имена. Едно от тях на евродепутата Ангел Джамбаски, определен като неофашист, който обявява македонците за българи. Джамбазки коментира, че все още не е получил такава забрана.

"Не ми е известно, но предполагам, че скоро ще разберем. Но забравянето на който и да било български гражданин да защитава правата на македонските българи, е скандално искане от страна на властите в Македония. Всъщност тези, които трябва да бъдат забранени, са Пендаровски, Ковачевски, Османи, които провокират със своите изказвания антибългарска истерия и които прикриват нападения на хора, заради тяхното българско самосъзнание", каза Ангел Джамбазки.

Според Джамбазки трябва да се върне ветото за начало на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС. Евродепутатът Андрей Ковачев е другото име в списъка на партия "Левицата", с бележка "отрицател на македонската история".

"Г-н Пендаровски, това което направи, аз съм ужасен. То е трагикомично, но повече е трагично, защото все пак той е президентът на Северна Македония. И той дължи много обяснения сега, защото ако наистина имаме руски шпионски служби, които работят по този въпрос, и той има информация за това, защото той го казва, това трябва и ние да го знаем", каза Андрей Ковачев.

От "Левицата" искат и забрана за влизане и на Красимир Каракачанов и Милен Врабевски, определен като български олигарх и финансист на клубове с фашистки имена. Врабевски отказа да коментира, като заяви, че тази забрана няма да попречи на доказаната му европейска дейност. В партийния списък стои и името на председателя на "Възраждане".

"Ние сме съюзници с Македония в НАТО. Тоест ние сме военни съюзници. На база на какво наш военен съюзник ще налага евентуално решение за забрана и то за посещаване на евродепутати, на народни представители, на политически представители от каквито и да е било формации и партии. Това съюзническо поведение ли е", каза Костадин Костадинов.

Председателят на фондация "Македония" вече има забрана за влизане в западната ни съседка. Според него аргументът на Пендаровски, че подобна забрана е нужна заради националната сигурност е абсурд.

"Единствените провокации, които идват, са от Република Северна Македония от някои кръгове в обществото, които публично в социалните мрежи се канят да нападат българи, ако дойдат да честват Георги Делчев. Значи стигаме до там, че правителството в Скопие не решава вътрешните си проблеми с подобни крайни елементи, които искат да нападат мирни граждани, дошли да се поклонят на общ национален герой, а наричат провокация самото идване на хората, за да се поклонят пред общия национален герой", каза Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония".

Имената от списъка на Пендаровски - тепърва ще станат ясни. Както и дали правителството ще се съгласи да им наложи забрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море и нападателят Закария Беншаа се разделиха по взаимно съгласие
Черно море и нападателят Закария Беншаа се разделиха по взаимно съгласие
Хебър надви украинци за първи успех в контролите на турска земя
Хебър надви украинци за първи успех в контролите на турска земя