НОВИНИ

Радев за списъка на Пендаровски: Ще бъдат активирани всички европейски механизми, за да се сложи край на тази антибългарска истерия

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 24.01.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира решението на македонския президент Стево Пендаровски да спре достъпа до Република Северна Македония на български евродепутат и няколко български граждани. Радев заяви, че очаква институциите на Северна Македония да докажат не само, че не са част от антибългарската кампания, но и че се борят активно срещу нея. По думите му ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че да бъде сложен край на тази антибългарска омраза и истерия.

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на Северна Македония и това да бъде задължително условие за започване на начало на преговорите. Така че Република Северна Македония не е и започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори. Очаквам институциите на РСМ да докажат, не само, че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достатъчно - крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. В нашия случай, бъдете сигурни ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", каза Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Гечев: Няма промяна на "Капитан Андреево" - всичко се извършва само от БАБХ
Явор Гечев: Няма промяна на "Капитан Андреево" - всичко се извършва само от БАБХ
Черно море и нападателят Закария Беншаа се разделиха по взаимно съгласие
Черно море и нападателят Закария Беншаа се разделиха по взаимно съгласие