НОВИНИ

Николай Милков: България ще прекрати съвместни проекти с РСМ заради побоя над Христиан Пендиков

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 25.01.2023 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради побоя над Христиан Пендиков. Това каза външният министър Николай Милков, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента. Той уточни, че София няма да спира евроинтеграция на Скопие, защото Северна Македония така и не е започнала преговори. Дни след побоя над Христиан посланикът ни Ангел Ангелов опроверга твърдения за криминален елемент в случая с факта, че Пендиков има чисто свидетелство за съдимост.

Работата по двустранни проекти да бъде прекратена. Такава ще бъде към момента част от българската реакция на случая с Християн Пендиков.

Николай Милков, служебен министър на външните работи: "Всички сме на мнение, че нещата не могат да продължават така, както бяха. Към момента това не е продуктивния подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тая наша съседна държава.

Милков отново настоя властите в РСМ да гарантират, че виновниците за побоя над Пендиков ще бъдат наказани и че България ще държи информирани всички партньорски европейски организации, включително и ОССЕ, чийто председател към момента е именно Северна Македония.

Николай Милков, служебен министър на външните работи: "Не може в болницата, където лежи Пендиков да получава заплахи по интернет. Това говори за пълна безнаказаност и за убеденост на хората, които изпращат тези заплахи, че те няма да бъдат идентифицирани".

Престъпленията от омраза към българите стават все повече в нашата съседка месеци, след като подписахме двустранен протокол с механизми за защита на правата на българите и мерки срещу говора на омразата.

Николай Милков, служебен министър на външните работи: "За съжаление, много уверения сме получавали, които засега не са били изпълнени. Обратно, виждате, че имаме ескалация на напрежението в РСМ".

По отношение на хората, които са с българско самосъзнание там. Там има престъпления от омраза, които се наказват с минимални наказания или въобще не се наказват, което толерира атмосферата на безнаказаност и на практика стимулира такива прояви.

Посланикът ни Ангел Ангелов все още остава у нас за консултации. Той обясни, че няма никакъв криминален елемент около случая с Християн.

Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на България в Република Северна Македония: "Христиан Пендиков напусна РСМ със задграничния си паспорт, преминавайки граничен контрол. Никой не го издирва на територията на РСМ. Пендиков през декември месец подава молба за българско гражданство с изваждане на документ за съдимост, че не е съден на територията на РСМ".

В София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с майката на Пендиков, на която обясни, че лично той ще уведоми ЕНП за случая и че ще продължи да настоява виновниците за побоя да бъдат наказани.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: "Ще докарат дотам, че много бързо в преговорите с ЕК ще я вдигнем темата на Европейски съвет, парламент, нашите евродепутати ще разкажат какво става и както им се вижда готова работата, може изведнъж да имат много проблеми. Нашият гняв не е безобиден".

Ако на 4 февруари българи бъдат спрени на границата с югозападната ни съседка и не бъдат допуснати да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев, България ще реагира негативно, обясни Милков. Президентът Стево Пендаровски призова български евродепутат и други българи да не бъдат допуснати. След късно заседание на правителството на страната не стана ясно това да е взето като решение.

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония: "Знаеме дека имаме секогаш структури радикални, кои што заради некакви лични интереси, политички, секакви други сакат да се нарушува той процес на стабилизация на односите, от една страна, и, от друга страна, заради тоа што никако не смеем да дозволим да се наруши безбедността на нашите грагяни. Ако се появи Джамбазки на границата на 4 февруари, ке го вратите ли? - Ке одлучиме на 4 февруари".

За честванията на годишнина от рождението на българския революционер Гоце Делчев групи българи се организират с автобуси, за да положат цвете на саркофага с тленните му останки в църквата "Свети Спас" в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим през 1947 г. Структури на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организират денонощно бдение около църквата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър приключи участието си в Шампионската лига със загуба от Халкбанк Анкара
Хебър приключи участието си в Шампионската лига със загуба от Халкбанк Анкара
Кошмарно отношение към български туристи в Мексико (ОБЗОР)
Кошмарно отношение към български туристи в Мексико (ОБЗОР)