НОВИНИ

Каква е обстановката в Харков - Бруно Бекман за БНТ от втория по големина украински град

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
20:41, 25.01.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

В Харков, вторият по големина град в Украйна, се опитват да поправят пораженията върху жилищните сгради, нанесени при руските удари през март. В епицентъра на тези събития е белгийският журналист Бруно Бекман, който продължава да предава за БНТ от горещите точки на войната.

Салтивка е най-големият район на Харков. През него руските войски се опитаха да влязат в града и да го превземат в началото на войната. Стотици хиляди жители напуснаха Харков заради сраженията. Градът беше подложен на масиран въздушен обстрел, а най-тежко пострада Салтивка. И днес районът все още е неузнаваем, а опасността от руски удари остава.

"Говоря ви от окопи, изкопани от украинците. Те са в район Салтивка. Зад мен можете да видите жилищни блокове, които са били поразени от удари, а тези окопи, те са дълбоки около 1,85 метра са допринесли за това да се предотврати падането на Харков в началото на войната през март миналата година".

Този блок е един от многото в Салтивка със страховити следи от попаденията. Няколко от обитателите му влизат, за да видят какво е състоянието на апартаментите им. Качват се внимателно по стълбите, като си светят с фенерчета и челници.

"Аз съм на 11-ия етаж на жилищен блок N5 в район Салтивка на Харков. Оттук минаваше фронтовата линия през март, когато руските войски достигнаха почти до центъра на Харков, но бяха спрени от Украинските сили за защита. Сега ще влезем в апартамента на Галина и Юрий, това е единственият апартамент, който е останал невредим. Спасила ги е металната врата на техния съсед. А сега аз се намирам в това, което е била кухнята на този съсед. Неговият 4-стаен апартамент е напълно унищожен, а ето тази метална врата е спасила Галина и Юрий, те всички са се скрили зад нея, когато ракети са ударили сградата А сега ще погледна и в техния апартамент".

"Така се беше нагряло, че не можехме да отворим. Трябваше да разбием вратата. Дълго време не ни пускаха тук, после ни пуснаха. Мислехме, че всичко е изгубено", разказа Галина.

Като по чудо всичко в гарсониерата на Галина и Юри е запазено - няма и следа от дим и огън - дори прибраното колело стои непокътнато. Съседите им не са имали този късмет.

Животът им, какъвто е бил преди година, е само спомен.

Това са останките от жилище - кухня, пералня, балкон - сега са овъглени и оголени стени и някогашен прозорец с безнадеждна гледка. Но навън, все повече хора се завръщат и започва постепенно възстановяване на домовете и животът им.

ВОЙНАТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: БРУНО БЕКМАН СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти пътуват стотици километри до София заради най-харесвания лаборант от ИСУЛ
Пациенти пътуват стотици километри до София заради най-харесвания лаборант от ИСУЛ
БНР връчи годишните награди "Сирак Скитник"
БНР връчи годишните награди "Сирак Скитник"