НОВИНИ

Български туристи са били задържани 5 дни на летището в Мексико без обяснение

bnt avatar logo
от БНТ
11:49, 25.01.2023
6865
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Екскурзия до Мексико се превърна в истински кошмар за няколко български семейства. Твърдят, че на летището в Канкун, веднага щом пристигнали, са им отнети мобилните телефони и багажа.

Семейство от Бургас разказва, че мъжете са били отделени от жените и на групи са били заключени в подземията на летището. И до ден днешен нямат никакви обяснение за задържането.

"За да стигнеш до санитарния възел, газиш в 3 см вода, краката ти са винаги мокри. Това е една стая, облицована с камък, в която е 10-12 градуса. Донесоха едно фолио за хипотермия, за да се завива бременната ми сестра. 48 часа нямахме бутилирана вода", казва Елена Параскова.

"Трябваше да оцеллем там по някакъв начин. Изкарахме си чинно всичките 5 дена. През цялого време обясняваха, че не знаят английски", каза Галин Ефендиев.

Посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите с на недопуснати до територията на Мексико български граждани, съобщиха от МВнР.

Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързане на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни.

До момента от страна на посолството са проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико. Изпратени са покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и директора на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа.

От своя страна и Министерството на туризма е в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи, в контакт е с Министерството на външните работи, като двете институции са в готовност да съдействат за разрешаване на случая в рамките на своите компетенции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрация на привърженици на Навални пред руското посолство в Берлин
Демонстрация на привърженици на Навални пред руското посолство в Берлин
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката