НОВИНИ

Пациенти пътуват стотици километри до София заради най-харесвания лаборант от ИСУЛ

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 25.01.2023
38950
Чете се за: 04:15 мин.
Общество
Слушай новината

Пациенти пътуват стотици километри до София, когато се налага да им взимат кръв. И всичко това заради лаборант, когото те наричат магьосник. От 32 години Васил Илиев работи в клиничната лаборатория на Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Заедно с още 10 лаборанти денонощно обслужват над 200 пациенти. Но колкото и щастлив да е от признанието на хората, Васил Илиев с тъга признава, че кадри в неговата професия липсват.

На пръв поглед изглежда внушително. Но пациентите го описват като човека с най-леките ръце.

"Не съм нищо по-различен от останалите колеги. Просто работата, когато се върши добре, когато си отдаден за пациентите, се получават нещата", каза Васил Илиев, лаборант в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

"Случвало ми се е примерно по 7 пъти да ми спукат и на двете ръце вените и накрая да ми взимат от тук. Това е свързано с доста болка, която примерно аз на глас няма да се разплача, но сълзите ми текат, стискам зъби и си знам, че няма друг начин, обаче вече знам, че има", разказва пациентката Павлина Йосева.

Първата среща на Павлина и Васил е случайна. За рутинни изследвания. Налага се да й вземат кръв.

"Аз имам много проблематични вени и по-скоро колегите на Васко имат проблем. За мен също е неприятна емоция и неприятно преживяване", споделя Павлина.

Не само за Павлина, но и за много хора взимането на кръв е съпътствано със страх, болка и притеснение. Затова при лаборанта идват хора от цяла България.

"На тези пациенти освен, че трябва да им се обърне внимание, освен че трябва всичко да направим наистина безболезнено и качествено. Това е само айсбергът на нашата дейност. Всичко зад паравана, което е, не се вижда, ние трябва така да направим, че да дадем точни резултати", каза Васил Илиев.

Той е най-възрастният в лабораторията, постоянно го търсят за съвети. На денонощие той и колегите му обслужват над 200 пациенти. Притеснен е, че няма млади кадри, които да предпочитат работата в болница.

Липсата на кадри, тя е повсеместна и казвам да, в нашата болница, няма персонал и няма да има, защото има голяма натовареност. Един млад колега, който завърши, ще предпочете една частна лаборатория, тъй като там няма дежурства, няма това напрежение, няма ги тези тежкоболни пациенти, които ние работим денонощно тук. Така че разбирам ги колегите и е много трудно при нас да наберем персонал от тази гледна точка", заяви лаборантът в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

А без значение дали процедурата по взимане на кръв е в частна лаборатория, или не отношението към пациентите несъмнено може да я направи далеч по-приятна.

"Като те погледне с добри очи и още повече Господ да му е дал и леки ръце и нещата се получават", каза Павлина Йосева.

Според Павлина, ако до момента златните ръце на Васил са търсени само в България, то след време ще се прочуят и в чужбина. А, това е възможно, защото Васил стана доста популярен и в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за обилни валежи от сняг и дъжд в половината страна в четвъртък
Предупреждение за обилни валежи от сняг и дъжд в половината страна в четвъртък
Каква е обстановката в Харков - Бруно Бекман за БНТ от втория по големина украински град
Каква е обстановката в Харков - Бруно Бекман за БНТ от втория по големина украински град