НОВИНИ

Стокообменът между България и Турция възлиза на над 7 милиарда евро

Форум в Истанбул обсъжда възможностите за бизнес

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:51, 26.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Стокообменът между България и Турция възлиза на над 7 млрд. евро. Страната ни обаче има амбицията той да нарасне.

Бизнес форумът в Истанбул събра представители на едни от най-големите турски компании - такива, които вече са инвестирали в страната ни или такива, за които е привлекателна дестинация за бизнес. Желанието на служебният министър на иновациите е стокообменът от 7 млрд. да нарасне на 10 млрд. евро. Той обясни, че иска да използват инерцията създадена от срещата между президентите на България и Турция от преди месец и да я надгради.

Турските инвестиции в България са направени от над 2000 компании, които са създали над 4600 работни места, посочи служебният министър на иновациите Александър Пулев.

Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа: "Това, което казват в един глас, е дефицит на персонал в определени региони. Трябва да работим заедно за облекчен визов режим, да се внасят специализирани кадри от Турция".

За турските предприемачи, това е един от основните проблеми. Ахмет Али е представител на компания за индустриални бойлери и парни генератори. Проучва възможностите за бизнес в България, която за много турския компании се разглежда като врата към Европа.

Ахмет Али, механен инженер: "За да изнасяме от Турция имаме нужда от сертифициране по европейските стандарти. Ако произвеждаме в България, няма да имаме нужда да изваждаме сертификат за всеки продукт".

Във форума участваха и министрите на туризма и здравеопазването. Според тях падането на визовия режим ще помогне за преодоляване на дефицита на работна ръка у нас, ще позволи по-лесното функциониране на турския бизнес у нас. А в областта на здравеопазването ще се увеличат възможностите за специализация на нашите лекари.

Илин Димитров, служебен министър на туризма: "Целта е да издаваме възможно най-бързо визи - това е ключът към успеха. Те проявяват интерес към хазартния туризъм, балнео и спа туризма".

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването: "Предоставяне на възможност за специализация на наши млади лекари и по-дългосрочни и за хора, които са се насочили към съответните специалности".

Утре българската делегация ще посети две от индустриалните зони на Истанбул.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом от СК по сноуборд в Блу Маунтийн
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом от СК по сноуборд в Блу Маунтийн
Мирослава Минчева и Самуил Донков се класираха за финал на турнир по спортна стрелба в Мюнхен
Мирослава Минчева и Самуил Донков се класираха за финал на турнир по спортна стрелба в Мюнхен