НОВИНИ

На първо четене: НС прие Националното следствие да може да разследва главния прокурор

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:36, 26.01.2023 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Механизмът за контрол на главния прокурор влезе в пленарна зала с промени в Закона за съдебната власт и в НПК. Със 166 гласа "За" Националното следствие беше извадено от шапката на Прокуратурата на първо четене. Предложението на партия "Възраждане" предвижда директора на Националното следствие да може да разследва главния прокурор. Последва дебат за мястото на следствието и кой е виновен за това да е подчинено на прокуратурата.

Първият стигнал до пленарна зала текст за контрол на главния прокурор дава право на директора на Националното следствие да разследва главния прокуроро и неговите заместници. От "Продължаваме Промяната" обявиха това за противоконституционно.

Цвета Рангелова, "Възраждане": "Предлагаме фигурата на разследващ главния прокурор да бъде директорът на Националната следствена служба, който временно да придобива качеството изпълняващ длъжността прокурор по разследване срещу главния прокурор и неговите заместници. Следователите са магистрати, за разлика от разследващите полицаи и като такива и по Конституция са независими магистрати и могат да упражнят ефективно разследване по отношение на тримата големи в страната".

Мирослав Иванов, "Продължаваме Промяната": Вие не предлагате нищо иновативно от настоящото положение, за което българската държава е толкова критикувана. И ще ви кажа защо - може би не сте видели чл. 129 ал. 1 от Конституцията, който казва, че следователите се назначават от прокурорската колегия на ВСС. Може би не сте видели и чл. 30 ал. 5 т. 17, която посочва, че прокурорската колегия избира и освобождава директора на НСлС".

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС, председател на правната комисия в НС: "Възраждане" наистина предлагат нещо иновативно. И иновативното, което предлага "Възраждане" и за което ние сме разсъждавали също, е въпросът какво е станало със следствието. Ние, колеги, ако забелязвате, от години говорим само за разследвания и се чудим на кой орган какви разследващи функции да вменяваме".

След това депутатите подробно си припомняха кога следствието е станало подчинено на прокуратурата.

Бойко Рашков, ПГ на "Продължаваме Промяната": В същината на това подчинение се крият такива дълбоки негативи, които никой не вижда, тъй като те не са на повърхността. Унищожи се инициативата на разследващите органи с това подчиняване на прокурорите".

ДПС и ДБ влязоха в словесен сблъсък за това дали има или не определен икономически кръг, който оказва влияние в съдебната власт.

Йордан Цонев, ДПС: "Уверявам ви, давам ви честната си дума, че всичко това ставаше по един и същи начин. И самият механизъм беше наложен па един и същи начин. От един кръг, който получи своята легитимност и сила от това, че приватизира евроатлантическите идеи в България. И получи своята сила и легитимност от нашите европейски партньори. Соча към вас, не защото вие сте кръга, но защото вие сте едно от прокситата на този кръг".

Христо Иванов, "Демократична България": "Има един кръг, който е завладял целия свят. Целият свят слуша този кръг, не слуша вас. И докладите от ЕК се пишат от този кръг, и Венецианската комисия и тя, този кръг. И съюза на съдиите, и ние сме проксита. И понеже си говорихме за Селинджър наскоро с вас, един друг разказ ще ви цитирам: "По-високо било то, майстори".

Йордан Цонев: И понеже искате да си служим със заглавия на разкази, ще ви кажа: Това, което искате и това, което говорите по заглавието на един друг разказ: "Нещо като цвете, нещо като нож, нещо като нищо друго на света".

От БСП определиха предложението за отделянето на следствието като добро.

Корнелия Нинова, "БСП за България": Отделянето на Следствената служба като независим орган ще гарантира по-добрата работа, по-обективната, без зависимости и с реален резултат. Ето защо ние този закон ще го подкрепим.

Темата коментира и правосъдният министър Крум Зарков:

"Някои хитруват, други се страхуват, трети казват “за”, но мислят “против”, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на триковете на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?", написа Зарков във фейсбук.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс днес не бяха приети на първо четене, тъй като след 18:00 часа в залата нямаше кворум. Това означава, че оставащото малко време на този парламент няма да позволи механизмът за контрол на главния прокурор да бъде въведен от 48-ото Народно събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След повече от 40 години: Плевен отново има мъжки отбор по волейбол
След повече от 40 години: Плевен отново има мъжки отбор по волейбол
Еврокомисарят по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за оградата по българо-турската граница
Еврокомисарят по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за оградата по българо-турската граница