НОВИНИ

Шефката на "Гранична полиция": Мигрантският натиск е много висок - три пъти повече от миналата година

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 26.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон не е съгласна да се отпуснат 2 млрд. евро за подсилване на границата, за което лобира Австрия. "Това означава за нас като държава, че ние за да охраняваме не само българската, а и границата на точно този Европейски съюз, ще трябва да инвестираме средства от националния бюджет" - това подчерта в студиото на "Още от деня" гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Тя заяви, че нямаме такива средства, по причина, че мигрантският натиск е много висок, много засилен не само при нас, а в цяла Европа. Показали са на австрийския канцлер нашето съоръжение, как се охранява с нашите сили и със средствата, с които разполагаме. След получената информация той е заявил в интервю, че Австрия ще лобира за европейски средства, които да помогнат на българската "Гранична полиция" за охрана на границата.

По въпроса за влизането ни в Шенген Росица Димитрова припомни доклада на експертите, които е трябвало да преценят готова ли е България, покрива ли критериите за Шенген, са били категорични и в доклада им категорично е записано, че по критериите, които трябва да спазваме, ние ги спазваме и прилагаме.

"25 държави членки също подкрепят това нещо. Решението на Нидерландия и на Австрия за мен, като ръководител на "Гранична полиция и като обикновен български гражданин, не го споделям", каза Росица Димитрова.

На въпрос защо има заловени мигранти в центъра на София директорът на "Гранична полиция" заяви, че мигранти има заловени в цяла Европа, не само в центъра на София, в европейските столици има много повече заловени мигранти, отколкото в София.

"За изминалата година от Австрия в България в "Гранична полиция" сме получили само 6 искания за обратно приемане, т.е. само за 6 лица, установени в Австрия, че са преминавали и трябва да бъдат върнати в България, ние имаме искания", посочи гл. комисар Димитрова.

Тези лица са с хуманитарен статут и имат право от 90 до 180 дни да пребивават в Европа, поясни тя.

Три пъти повече от миналата година са опитите за незаконно преминаване през нашата граница, съобщи още Росица Димитрова.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Димова стана първа българка със статут на международен съдия по лека атлетика
Ива Димова стана първа българка със статут на международен съдия по лека атлетика
Тигрес преотстъпва Жорди Кайседо в опашкар от елита на Турция до края на сезона
Тигрес преотстъпва Жорди Кайседо в опашкар от елита на Турция до края на сезона