НОВИНИ

Грузинските власти оттеглиха спорния законопроект за чуждестранните агенти

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:42, 09.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Обрат в политическата ситуация в Грузия. Управляващата партия обяви, че оттегля оспорвания законопроект за "чуждестранните агенти".

Решението беше взето след бурни протести в Тбилиси и международни критики. Делегацията на Европейския съюз в Грузия приветства оттеглянето на законопроекта. Опозицията обаче смята да продължи с протестите още тази вечер.

Хиляди грузинци протестираха пред парламента в Грузия срещу приет във вторник на първо четене проектозакон, наречен за "чуждестранните агенти". Той предвижда регистрация под това наименование на организации и медии, които получават над 20% от финансирането си от чужбина. В противен случай ги грозят глоби и дори затвор. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращите, които смятат, че законопроектът е бил повлиян от руски закон и води към авторитаризъм.

"Имаме причини да споменем Русия, защото знаем как започна там. През 2012-та, когато Москва прие този закон, видяхме как той се превърна в много силно оръжие в ръцете на руското правителство за отслабване и унищожаване на неправителствени организации и независими медии“, каза журналистът Михеил Гвадзабия.

Управляващата партия "Грузинска мечта"е основана от милиардера Бидзина Иванишвили, за когото опозицията твърди, че е свързан с Кремъл. Партията заяви, че предложението е необходимо за прозрачността на чуждото финансиране и че е заето от американското законодателство от 30-те години.

Брюксел и Вашингтон подкрепиха протестиращите - първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че проектозаконът противоречи на ценностите на общността, а Съединените щати отхвърлиха сравненията със законодателството си.

В крайна сметка "Грузинска мечта" реши да оттегли законопроекта и днес съобщи, че ще прекрати разглеждането му на второ четене.

Няколко опозиционни партии заявиха, че искат категорични гаранции за прозападния път на Грузия.

Тбилиси поиска статут на кандидат за Европейския съюз през март, миналата година. Брюксел обаче отхвърли молбата като се позова на опасения относно върховенството на закона и съдебната независимост.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу купуването на гласове в Бургас, има задържани
Акция срещу купуването на гласове в Бургас, има задържани
Екоминистърът: Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в редица топлофикационни дружества у нас
Екоминистърът: Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в редица топлофикационни дружества у нас