Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Екоминистърът: Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в редица топлофикационни дружества у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 09.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в редица топлофикационни дружества в страната. Европейската прокуратура има своите планове и тя е компетентната, за да извърши проверката. Това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

"Ние като министерство и структурите, цялата информация, която е изискана е предоставена, оказваме активно съдействие. Освен това, считам, че на този етап, тъй като тече такава активна проверка, не е редно да се правят каквито и да било коментари и интерпретации, още по-малко внушения. След като те приключат своята работа, резултатите ще бъдат взети и предприети при необходимост съответните мерки", обясни екоминистърът.

Карамфилова не е знаела за такава проверка, но е знаела, че е правена такава през 2021 г. от българската прокуратура.

"Проблемът, който на практика съществува, е идентифициран още от далечната 2017 г. Забелязва се, че има намаляване на коефициенти, които са представени от съответните оператори, което дава индикация за намаляване на емисиите на парниковите газове. Цялата информация е предоставена на нашата прокуратура", каза Росица Карамфилова.

По думите ѝ, всеки оператор трябва да има разрешително за емисии с парникови газове и план за мониторинг, който се издава от Изпълнителната агенция по околна среда. Освен това, когато операторът заяви, че примерно ще работи с въглища, той определя своите коефициенти по лабораторни анализи. Има акредитирана лаборатория, която ги подава. Следващият етап е, когато операторът изготвя доклад и има верификатори, които отново са под акредитация.

Министърът допълни, че значително се наблюдава намаляване на емисиите парникови газове от страна на определени оператори. Тя обаче не отговори на въпроса кой е собственикът на тези ТЕЦ-ове.

По отношение на нерегламентираните сметища, Росица Карамфилова заяви, че в момента се определят точките на замърсяване, като вече са идентифицирани над 450 такива места. Дадени са съответните предписания и са направени срещи с местната власт. Срокът за почистване е 31 март, а след това следват проверки, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузинските власти оттеглиха спорния законопроект за чуждестранните агенти
Грузинските власти оттеглиха спорния законопроект за чуждестранните агенти
Манчестър Юнайтед ще търси реабилитация за унижението от Ливърпул срещу Бетис
Манчестър Юнайтед ще търси реабилитация за унижението от Ливърпул срещу Бетис