НОВИНИ

Хартия или машина - как гласуваха политиците?

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:54, 02.04.2023
Чете се за: 05:45 мин.
Политика
Слушай новината

Първо да се състави правителство или първо да се определи програмата за управление - и в деня на вота политиците остават на различно мнение. Всички партийни лидери, обаче, призоваха за едно и също - разум, мъдрост и необходимост от редовен кабинет.

В Банкя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина, така както според него се гласува в целия демократичен свят.

-БНТ: Какъв би бил най-лошият сценарий за изход от тези избори?

"Най-лошият сценарий е да не може да се направи управляващо мнозинство - това ще е катастрофа за държавата. Не се ли състави първо здрава коалиция, тук не съм съгласен с колегата Христо Иванов. Преди да се направи правителство по никакви приоритети не може да се говори, защото всеки ще си поставя неговия приоритет", каза Борисов.

Бойко Борисов: Очаквам по-висока избирателна активност, политиците да проявим мъдрост

"Трябва да се прояви отговорност, ние съзнаваме и ще направим възможното да бъде съставено правителство. Коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие, високо ниво на разбирателство, не виждам да ги има тези условия, от тази гледна точка ще търсим по-скоро формула, която е базирана на някакво обединение около конкретни приоритети, които са ясни за всички", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Гласувах България да излезе от тази безпътица

И Христо Иванов, и Кирил Петков избраха машинното гласуване.

"Гласувах всъщност за един нормален европейски живот. Гласувах да имаме нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, нормално европейско здравеопазване, нормално европейско образование, всъщност гласувах защото разбрах, че няма спасител и зависи от всеки един от нас", каза Кирил Петков.

Кирил Петков: Гласувах да имаме нормално европейско правителство

В Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува машинно, въпреки че партията му беше част от така наречената хартиена коалиция.

"Ние подкрепяхме всеки един гражданин, който иска да упражни конституционното си право, никой по никакъв начин да не го ограничава, включително и с технически устройства. Гласувах с разум отговорност и диалог, политиците да тръгнат да решават проблемите на хората. Гласувах с разум отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме", каза Карадайъ.

Карадайъ: Гласувах за едно по-добро бъдеще

С машина гласува във Варна и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

-БНТ: Очаквате ли да има правителство?

"Това могат да го кажат само единствено българските граждани и днес изборът е в техните ръце, затова ги призовавам да излязат и да гласуват колкото се може повече, защото когато българските граждани гласуват, няма как някой друг да решава вместо тях. Колкото по-малко хора излязат да гласуват днес, толкова е по-голяма вероятността някой друг да решава съдбата на България извън България", каза Костадинов.

Костадин Костадинов: Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава

Лидерката на БСП Корнелия Нинова очаквано предпочете да гласува с хартиената бюлетина, която според нея ще увеличи избирателната активност.

"Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българското родно производство. Гласувах да спре войната и да има мир, за подкрепа на българското семейство, за защита на българските деца от джендър идеологията, за стабилност и сигурност в държавата", каза Нинова.

Корнелия Нинова: Гласувах да спре войната и да има мир

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че е гласувал за по предсказуемо настояще и изрази оптимизъм, че ще бъде съставено правителство, защото вече има диалог в политическото пространство.

"В 48-ия парламент от първия ден продължи предизборната реторика, очертанието и одълбочаването на червените линии. В момента като че ли атмосферата е по-различна. Думите диалог, взаимодействие и решаване на проблеми не са чужди на почти всички партии. Надявам се, че това ще даде резултат и партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог", каза Стефан Янев.

Стефан Янев: Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство

Първите резултати от вота, коментарите на политиците в изборната нощ и всичко по-важно от изборния процес следете в ефира на БНТ1 и на bntnews.bg.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио се справи с Монца, Валентин Антов с малко повече от половин час игра
Лацио се справи с Монца, Валентин Антов с малко повече от половин час игра
Ученикът, подал бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване
Ученикът, подал бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване