НОВИНИ

Застъпник на партия отмятал гласоподаватели по списък в Хасковско

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:32, 02.04.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В кашон вместо в урна са гласували избиратели в свиленградско село. За това съобщиха от Районната избирателна комисия в Хасково.

В село Винево, община Минерални бани, пък застъпник на партия беше заснет да отмята гласоподаватели по списък. Жената е заснета с мобилен телефон докато записва лични данни на гласоподаватели като ги отмята в списък на гласувалите.

Към жалбата подателят е изпратил и снимка на списъка като посочва, че по този начин се оказва натиск върху избирателите.

"Според жалбата има застъпник, който води списък с гласувалите на отделна тетрадка. Има видео и снимка. Изгонихме го - беше една жена, допреди малко беше навън", разказва Мартин, член на СИК.

В селото отрекоха да има опит за контролиран вот.

"- Активността е слаба, нямат вече ... хората са омръзнали от тая работа.
- Тук има сигнал за застъпник, който е седял, писал е в някаква тетрадка. Знаете ли за такова нещо?
- Такова нещо за първи път чувам от вас, не съм видял. Знаят къде да гласуват без да им кажеш, това е. Аз не съм видял тетрадка някой да пише", каза Фикрет Исса, кмет на село Винево.

В свиленградското село Момково пък са гласували в кашон вместо в урна. При проверка, от РИК -Хасково са установили, че в началото на изборния ден комисията не е намерила втората урна, предназначена за машинни бюлетини.

"Съответно са решили да си вземат един кашон, запечатели са го с подписи, почнали да слагат разписките, бюлетините от машинното гласуване в него и след подадената жалба вече ние установихме това нещо, след което им дадохме указания да направят констативен протокол, да запечатат кашона с подписи и да извадят урната, която е предназначена и да продължи гласуването машинното с тая урна", Петър Димитров, РИК - Хасково.

В село Татарево член на секция беше отстранен заради това, че е общински съветник. В Стамболово пък председател на подвижна секция беше заменен, тъй като е говорил на турски език.

Изборният ден в Хасковска област премина и на фона на 11 сигнала за неработещи машини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Симитли: Член на СИК е снимал личните карти на избирателите
Скандал в Симитли: Член на СИК е снимал личните карти на избирателите
Проблеми с машини за гласуване и в Русенско
Проблеми с машини за гласуване и в Русенско