Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как преминава гласуването в Европа и Австралия

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 02.04.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Сънародниците ни гласуват в 737 секции в 61 държави. В Турция и този път има най-много секции, следват Великобритания със 118 и Германия, Испания и Съединените щати.

Най-рано изборният ден приключи в Австралия и Нова Зеландия, а секция в Единбург, Шотландия отвори врати с родопска песен.

Избирателната секция в Единбург откри изборния ден с родопска песен (ВИДЕО)

Великобритания

От над 100-те секции във Великобритания, в 35 има машини. Интересът към вота е значително по-слаб в сравнение с предишните избори, коментират в секцията, която се намира в най-голямото българско училище във Великобритания "Васил Левски".

"В училището има 4 изборни секции и по традиция тук гласуват най-много българи на всички избори, които са се състояли до момента. В днешния ден имаме сравнително добра активност, но в сравнение с предишни пъти е по-ниска. Хората, които идват наистина, наистина се надяват това да е последният път за следващите 4 години, в който им се налага да упражнят своя глас. Имаме избор за гласуване във всяка една от четирите секции - и с машинно гласуване и с хартиени бюлетини. По-голяма част от хората избират да гласуват на машина. Хората, които идват да упражнят правото си на глас, наистина идват с една положителна настройка и надежда, че ще се случи нещо по-добро за България", каза Милена Везенкова, директор на училище "Васил Левски" - Баркинг, член на СИК.

Германия

В по една секция в Берлин и Мюнхен гласуването на машина беше преустановено. В германската столица изборният протича спокойно. Активността постепенно се покачва, но няма опашки от избиратели, заяви за БНТ Катя Костова - председател на СИК в Берлин.

Белгия и Люксембург

Българите в Белгия гласуват в 15 избирателни секции, още две има в съседния Люксембург, където живеят около 200 българи. Най-много избирателни секции има в Брюксел - 6. В Белгия живеят повече от 45 000 българи, но от тях на изборите през последните години гласуват не повече от 15%. Гласуването преминава спокойно, няма опашки в секциите. С машини може да се гласува в три секции в Брюксел, в една в Гент и в двете секции в Люксембург.

Австралия

В Австралия българите гласуваха в 6 секции. Изборният ден там вече приключи.

6 са секциите за гласуване в Австралия

"Гласувам за една по-добра България, от която излязохме преди горе-долу 5 години, но си я обичаме и ни е в сърцата", каза Венцислав Ангелов, който упражни правото си на вот в Сидни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученикът, подал бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване
Ученикът, подал бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване
С победа и загуба завършиха баскетболните ни селекции до 14 г. на международния камп на YDF в София
С победа и загуба завършиха баскетболните ни селекции до 14 г. на международния камп на YDF в София