НОВИНИ

Ученикът, подал бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 02.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

15-годишният ученик от Пловдив, задържан вчера при специализирана акция на ГДБОП за подадени сигнали за бомби в училищата, днес беше настанен с прокурорско постановление в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни. Момчето ще остане в дома за срок от 15 дни. На този етап спрямо него няма повдигнато обвинение, обяви адвокатът му, който ще обжалва мярката за настаняване в дома.

Бащата на момчето Хамид Шехаб твърди, че не е знаел, че синът му е изпращал имейли със заплахи за бомби:

"Даже ние винаги говорим си с него, викаме му недей да се месиш с тези работи, той учеше компютри в училището, той е отличник в училището, детска работа".

Двама ученици от Пловдив са задържани за подаване на сигнали за бомби в училищата

Днес на майката на момчето беше връчено прокурорско постановление за привеждането на момчето в Дом за временно настаняване за малолетни и непълнолетни при МВР. Тя отказа коментар. Адвокатът на ученика заяви, че тази мярка се прилага за деца, върху които няма родителски надзор.

"Не бива така да се процедира, няма да има повдигнато явно обвинение на този етап, но всичко това е една превантивност и винаги се случва в Пловдив. Не е коректно, не е справедливо", заяви адвокатът на момчето Ангел Дунков.

Разследващите стигнаха до момчето след проследяване на канал в Телеграм, който сега е блокиран от ГДБОП. Установен беше е негов съученик, който му е помагал.

ГДБОП задържа още един младеж във връзка с бомбените заплахи в училищата

Другият задържан вчера за бомбените заплахи - 23-годишен мъж остава в ареста. Той вече е обвинен за подаден сигнал за бомба в Гимназията по транспорт в Пловдив. Според адвоката му Йордан Давчев той не е звънял на 112 от уличен телефон:

"По това време, за което го обвиняват, тъй като сочат точен час, той твърди, че си е бил вкъщи. Той е борец, спортист - професионален и това му е заниманието".

Утре се очаква прокуратурата да обяви подробности по разследванията за бомбените заплахи.

Репортери: Галена Паскова, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хартия или машина - как гласуваха политиците?
Хартия или машина - как гласуваха политиците?
Как преминава гласуването в Европа и Австралия
Как преминава гласуването в Европа и Австралия