НОВИНИ

Двама ученици от Пловдив са задържани за подаване на сигнали за бомби в училищата

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 01.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Двама 15-годишни ученици от Пловдив са задържани днес от служители на ГДБОП за подаване на сигнали за бомби в училищата. Момчетата са създали група в Телеграм, за да търсят последователи и от това да спечелят финансови облаги, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров. Общо осем лица сред тях и непълнолетни са задържани на територията на цялата страна за подадени бомбени заплахи в училищата.

В ранния следобед при специализирана акция на ГДБОП в пловдивския квартал "Столипиново" беше задържан 15-годишен ученик, който по наши източници е от сирийски произход. След продължили часове претърсвания на жилището му, той бе изведен от униформените с прикрито лице и отведен в районното управление.

Любопитен факт е, че домът на момчето, заподозряно в изпращане на бомбени заплахи до училищата, е точно на гърба на сградата на полицейското управление в район "Източен". От полицията разпространиха снимка на компютъра на момчето, на които се вижда, че лаптопът е оборудван с професионални геймърски подложки, както и професионален микрофон на стойка, подходящ за излъчване на записи в интернет платформи.

Задържан е и негов приятел, също на 15 години, с когото на 31 март са изпратили имейл до няколко адреса включително до пощата на ГДБОП с предупреждение за поставени взривни устройства в училища в Пловдив Ямбол София и Бургас. Разследващите са изискали данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния имейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на електронното съобщение.

"Младежите обясняват, че са искали да регистрират такава група, в която да спечелят много последователи и която група съответно да им донесе някаква материална облага от тези последователи. Но това, което можем да изведем като извод от цялата дейност, която извършиха колегите е, че след понеделник и вторник, когато беше установена хакерска атака от източник извън нашата страна, от сряда нататък това стана като едно заразно явление и доста такива лица - непълнолетни и пълнолетни, се увлякоха по тази тенденция", заяви Петър Тодоров, главен комисар на МВР.

Също днес Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 23-годишен мъж, който е подал сигнал на телефон 112 за бомба в пловдивската гимназия по транспорт. Той е задържан за 72 часа. Между него и двете непълнолетни момчета няма връзка, уточниха от полицията.

Също вчера в София заради киберзаплахи вече беше арестуван 17-годишен ученик. Все още обаче не е разкрит авторът на първоначалната хакерска атака, дошла от страна извън Европейския съюз. Наказанията, които заплашват лицата, подали сигнали за бомби, са глоба от 5 до 15 000 лв. и затвор до 5 години.

Вижте повече в прякото включване на Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започна световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки
В Пловдив започна световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки
Локомотив Пловдив надви Хебър Пазарджик в контрола с пет гола
Локомотив Пловдив надви Хебър Пазарджик в контрола с пет гола